FACEBOOK

БСП яко краде в горите: ПП

Повече прозрачност при назначенията в сектор Гори поиска депутатът от Продължаваме промяната (ПП) Александър Дунчев, с което разклати отношенията между коалиционните партньори, пише Клуб Z.

Той е бивш шеф на ресорната агенция по време на двете служебни правителства. Позицията му е индиректен удар срещу БСП, която управлява министерството на земеделието, отговарящо за горите.

Още по време на коалиционните преговори партиите в коалицията се споразумяха, а после и разписаха в споразумението, Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) да излезе изпод шапката на министерството и да премине под  контрола на МС.

Това обаче  все още не се е случило. Причината е отказът на БСП, подкрепяна от ИТН, посочват от Клуб Z.

Междувременно текат ударно назначения в горския сектор. Това става непрозрачно и с неясни мотиви, подменят шефове в горските предприятия, като масово се назначават кадри на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Ключовото назначение е Атанас Добрев, известен като Насо Мафията, който в сегашното правителство, както и при Борисов 3, е зам.-министър в земеделското ведмоство. Той е неизменен кадър от управленията и на БСП, и на ГЕРБ и горите са именно под неговата шапка. При Тройната коалиция именно той е отговорният по служба за скандалните олигархични заменки на гори в дълбоката провинция срещу парцели на морето на безценица. А в кабинета Борисов 3 бе назначен на същия пост от квотата на Атака, чрез която кадруваше ДПС. Или с други думи - под въпрос е дали статуквото в сектора си отива с новото управление. Явно не.

Именно по тази причина Дунчев поиска от земеделския министър Иван Иванов (БСП),  шеф на СИК-Шумен, според Търговския регистър, да отговори как, защо и какви хора се назначават в сектора.

"И тази седмица продължава инсталирането на партийни функционери на ръководни постове по горските стопанства. Продължава очакването министърът на земеделието да отговори на парламентарните въпроси - кои са имената и защо се правят кадровите чистки. Оттам не спират да ни приспиват и че кражбите в горите са мит. Но гората не иска пагон, а сърце!", пише той.

Дунчев представи и снимки на "3 различни камиона от тези дни, превозващи дървесина от гората към дървопреработващи предприятия в Северна България - с един и същ товар по превозен билет, но с далеч не един и същ товар в действителност при сравнение на снимковия материал в модерния регистър на превозните билети на Агенцията по горите".

"За това и ние продължаваме да работим по закон за горите, който спира политическото кадруване и незаконната сеч, и продължаваме да броим кубиците, които се крадат от българските гори (къде неволно, къде умишлено), докато новите "кадри" усвояват схемите!", посочва още депутатът Дунчев.

 Пред Клуб Z той коментира, че ще настоява за бързи законодателни изменения, с които директорът на ИАГ, както и тези на шестте държавни горски предприятия да не се назначават от земеделския министър, а от МС или друг високопоставен колективен орган - за да се гарантира, че те няма да служат политически на една партия, а ще се търси експертизата на съответните лица.

Дунчев не е доволен и от отговорите на Иванов по питането си. Още на 18 февруари той е задал въпроси към министъра на Корнелия Нинова кои са всички извършени кадрови промени на ръководни постове в държавните горски поделения и техните териториални поделения - от 1 януари до 25 февруари. Превантивно посочва, че според становище на Комисията за защита на личните данни имената на лицата, заемащи публични длъжности, не би следвало да се третират като тайна. Т.е., Иванов няма основание да не ги опише в отговора си, но той прави точно това.

Иванов отвръща, че за да обяви имена, трябва да вземе първо писменото съгласие на съответните лица. Но все пак предоставя справка до Дунчев. От която основното не става ясно какви са мотивите за рокадите.

От справката излиза ясно, че има и освободени директори на териториални горски предприятия -  с решения на шефовете на централните - еднолично, без предизвестие и без мотиви.

Става въпрос за десетки рокади - от шефове на шестте държавни предприятия, през директори на териториални поделения, до членове на управителните съвети за по-малко от 2 месеца.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени