FACEBOOK

Учредяването на Спаси София: над 60 хил. лв. е само залата, Бонев отговаря откъде идва финансиране до "ден-два"

В светлината на последните скандали с партийни дарения от фирмата NEXO, вече веднъж осъдена в Лондон, срещу която 8 американски щати заведоха искове чрез главните си прокурори, а в САЩ и Великобритания текат и още дела против „криптобанката” с бг собственици, забележително беше учредяването на партия Спаси София не на открито, както Борис Бонев обича да прави събития и срещи с избиратели, а в най-скъпата конгресна зала в София. Става дума за София Ивент Център в мол Парадайз.

Както се осведомихме от редовни организатори на събития там, минималният разход за наемането на залата плюс столовете, озвучаването, осветлението, видеоинсталациите, спецподиума няма как да излезе, при това с бонус за редовно ползване, по-малко от 30 000 евро. Или 60 000 лв. и то за ветерани в организация на пищни събития.

Освен, ако не е подарък или с намаление. Само напомняме, че получаването на подобно дарение от собствениците на този мол, който беше купен от руския инвеститор от южноафрикански по времето на смятаната на властите в РЮА и отиващ си авторитарен президент, също би възбудило сериозно любопитство в немалко служби.

Отделно са всички разходи за кетъринг – при над 700 делегати той няма как да е по-малко от 10 000 лв. дори само за сладки кафе, вода и чай. Пак различно перо е цялата логистика по привличането на хората и ангажирането им плюс целия екип, който да осигури това важно перо от организацията и бюджета. Общите разходи така набъбват общо поне с 20 000 лв., съобщават още организаторите с не един и два партийни конгреса на различни политически формации зад гърба.

Така средствата достигат поне 80 000 лв. при минимално напрежение, а в повечето случаи новопокръстените организатори харчат доста повече, понеже нямат отстъпките на „старите кримки”.

В София се забелязват и билбордове с новото лого на Спаси София като партия и с лика на нейния лидер. Това отделно струва доста пари, освен ако не е дарение от притежател на рекламни пана, което често се практикува в политиката. Само за информация, навремето повечето билбордове се държаха от кръга на екскмета Софиянски, после мажоритар беше обръчът на ракламния крал Красимир Гергов, а впоследствие първенството беше превзето от групата около депутат – магнат. Който обаче е откъм Статуквото, срещу което Спаси София се бори.

Общата сметка отива над 100 000 лева.

При така събралите се данни, екипът на 19 минути се обърна с въпроси за финансирането на учредяването на софийската партия към нейния лидер.
Както е известно, тя няма субсидия, за разлика от парламентарните сили и другите формации, минали 1% от гласовете на последния вот за Народно събрание, каквато е например Изправи се. Бг на Мая Манолова. Тъй като Борис Бонев твърди, че партията се учредява само за участие в местните избори, тя не разчита и в бъдеще да получава субсидия.

Така въпросът с финансирането става още по-вълнуващ, тъй като едни избори само в столичната много голяма община за една партия няма как да излязат по-малко от 1 милион лв. при издигане на един градски и на районни кметове, плюс лансирането на листа за общински съветници. Тези пари са за реклама, пиар, организиране на събития, логистика.

Освен тях, се осигуряват и хиляди „доброволци” за наблюдаването на вота, за да стигне партията до всяка секция, а те са над 1764. Те са супер важни при гласуваното вече завръщане на хартиените бюлетини, за да има контрол по фабрикуването на недействителни и при поправките в протоколите, които винаги съпътстват този начин на гласуване.

Освен сандвичи и вода, на партийните агенти по секции се осигурява и парична премия, която никога не е под 50 лв., а с оглед на инфлацията на местните избори есента въпросният хонорар няма да бъде под 100 лв.

Те трябва да имат и наблюдаващи – поне по 1 в район, които вече получават отделни средства.

Спаси София вече има опит със спонсорирането на инициативи. Например недотам успешният опит за осигуряване на коледна украса пред храма Св. Седмочисленици имаше специална табела за подпомагане от Мосю Бриколаж – част от бизнес кръга около фармаолигарха Огнян Донев чрез неговия съдружник от десетилетия.

Донев е човекът, оправдан по удивителен начин от съда, защото не знаел, че има да плаща 62 млн. лв. данъци.  В минали години той дословно е казвал документирано какво ще съдържат съдебни решения, които след дни излизат с текста, споменат по-рано от него. Как ли е знаел какво ще реши съдът? Как е оправдавал дейността му и по други казуси? Писали сме много по темата.

Борис Бонев обеща „писмено до 1-2 дни” да отговори на поставените въпроси, като направи уговорката, че се бави, защото получил от други медии над 40 подобни обаждания.

Пламен Валентинов

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени