FACEBOOK

Спират доставките за чистене на водата за ВиК

Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев и министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, както и конкретно Софийска вода, ВиК в Пловдив, Бургас, Добрич, Кърджали, Шумен, София – обаст са уведомени, че спират доставките на хлор за пречистване на водата . Това заплашва здравето на милиони българи и особено в епидемична ситуация, както и нормалното функциониране на цели системи – здравеопазването, образованието, общественото хранене, търговията и услугите.

Най-неприятното е, че случаят не е изолиран и не става въпрос само за времето до средата на декември. „Подобни прекъсвания в доставките ще зачестяват и е необходима целенасочена държавна политика за разрешаването на проблемите”, пише в писмото.

Поводът е в отказ на производителя от Румъния да достави въпросните количества. А причината са действията на властите в Ямбол и бездействията на Министерството на околната среда и водите по инсталацията за съхранение на хлор на площадката на бившия мега соцкомбинат Ямболен в интерес на пловдивски бизнесмен.

19 минути вече подробно писа за тази история и още тогава предупреди пред каква екологична и хуманитарна, а също така и здравна катастрофа може да бъде изправена България заради рекета на назначенците на старата власт и пасуването на служебните им наследници по конкретния казус.

Заради тяхното упорство да затрият стратегически бизнес, няма как да бъдат съхранявани буферни количества хлор, които да бъдат използвани именно в такива напрегнати ситуации със спиране на доставките от производителя.

В добавка, бухалката на старата власт и пасът на новата не позволиха и развиването на продукция на същото място, така че да има компенсиране.

Единствената фирма, за която някакви количества ще текат до средата на декември е Софийска вода АД, става ясно от писмото на Континвест, с което редакцията разполага. От фирмата, върху която години наред се оказва натиск от прокуратурата и всички останали пипала на Статуквото предупреждават ВиК-дружествата да разпределят оптимално наличните им запаси от хлор, ако, разбира се, разполагат с такива резерви. При недостиг на темен хлор, ако имат възможност, те биха могли да преминат на натриев хипохлорит до нормализиране на ситуацията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени