FACEBOOK

Ще остане ли бг водата непречистена заради рекет от институции върху семеен бизнес?

Хлорът, ферихлоридът и алуминиевия сулфат може да не звучат като нещо насъщно, но всъщност чрез тях се пречистват водите за пиене и отпадните води в България, а рекет на институциите върху семеен бизнес, свързан с производството и съхранението на тези вещества заплашва България да се отрови – населението, почвите, насажденията.

ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!

Ето и цялата история:

През март 2010 г. олигархичното семейство Баневи спира приватизирания от него комбинат Полимери в Девня и семейната фирма Континвест става единственото предприятие, което внася, съхранява и снабдява с хлор всички ВиК дружества в България, включително любимата Софийска вода. Това е надушено от старата власт и тя започва опити да превзема дружеството.

През 2011 г., след като е подадено искане за комплексно разрешително до МОСВ, срещу неговите инсталации, които се намират на площадката на някогашния химически соцгигант Ямболен е подаден фалшив сигнал за изтичане на хлор и замърсяване на атмосферата. Прокуратурата разследва и установява, че трябва да бъде прекратено досъдебното производство, тъй като авария просто не е имало.

Когато тази атака не успява, местни бизнесмени започват уж случайно да се срещат с притежателите на инсталацията и да ги предупреждават, че ако не се приберат в София, не ги чака нищо добро. Бизнесмените обаче развиват бизнеса си, назначават 68 работници, започват и производство на алуминиев сулфат, и на ферихлорид.

Междувременно се е появил конкурент от Пловдив, в традиционния си лобистки стил старата власт променя закона с оправданието за налагане на еврокритерии и екоминистерството се сеща да изиска „актуализиране” на статута на предприятието.

Понеже бизнесмените не разбират от дума, местните гаулайтери използват повода да им покажат какво означава Моделът – областният управител и кметът от ГЕРБ, заедно с всички регионални дирекции на министерства, начело с ДАНС – тогава на ДПС, и районната прокуратура в ЮМРУК започват щурм на предприятието.

Сигналът е даден при кабинета Борисов 2, преди да подаде оставка. На 12 януари 2017 г. едновременно на площадката на малкото предприятие се озовават 32-ма представители на властта във всичките й клонове и разновидности. Понеже не намират за какво да се хванат на следващия ден, след седмица и още 45 пъти в рамките на следващите 9 месеца се правят различни проверки на инсталациите. Целта е тормоз върху семейния бизнес.

Те се сдобиват с частичен успех, тъй като след целия натиск инсталациите за алуминиев сулфат и ферихлорид са спрени, а за хлор е наложено да бъде с тройно намален обем. Това налага и освобождаването на 52 от 68 служители в Ямбол – град, който се слави като един от най-бедните и най-закъсалите по отношение на безработицата сред областните центрове в цялата страна, а толкова силен при соца, с местна индустрия, която е на практика убита.

След като е мотало 3 години становището си по „актуализацията” на документацията на предприятието, МОСВ през 2020 г. се сеща, че то още „мърда”.

Снабдителят на пречистващи вещества за ВиК в цяла България от 2003 г. насам не е одобрен в полза на пловдивския конкурент. Фирмата реагира бързо и предварителното изпълнение на заповедта на Ревизоро е отменено, ала той отказва дори разговор. Напомняме, че това е времето на Пернишката и Бургаската водна криза.

През март 2021 г., малко преди падането на Борисов 3, семейната компания подава ново заявление. При срок за отговор, съгласно закона, в размер на 10 ДНИ, ведомството го протака 4 МЕСЕЦА, до края на първия служебен кабинет през юли. Процедурата обаче продължава.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени