FACEBOOK

Просвета плаща ли правата за снимки в учебниците, щом не подписва авторите им, а законът иска и двете заедно?

Случаен преглед на ученика по География и икономика на Европа, Азия и България на издателство Просвета ни разкри нещо много тревожно. Той не отговаря на законовото изискване за изписване под всяка снимка на нейния автор. Не видяхме и на други места в книжката, по която се обучават българските деца, да има упоменати задължителните по закона за авторското право имена. Това ни кара да се съмняваме и, че е заплатено на съответните фотографи за техните произведения. Дори и да е, споменаването е неотменно задължение и без него не може.
Припомняме обаче, че контролен орган, който трябва да следи за изрядността е Комисията за защита на потребителите. Повече от година и половина след изтичането на мандата й, тя продължава да се оглавява от Димитър Маргаритов. А неговата съпруга е ръководител на фондацията на издателство Просвета.

Същото стана един от двата монополиста на пазара за учебници у нас при управлението на кума им Красимир Вълчев, на когото и Маргаритова от своя страна са кумове, на системата на образованието първо като главен секретар на министерството 8 години и след това 4 години като министър. По думите на духовния баща и

причина за издигането на всички тези кадри в МОН – Даниел Вълчев, известен с „разтурянето на седенката” при учителската стачка срещу него като вицепремиер в Тройната коалиция, този пазар е за 60 млн. лв. годишно. Кръгът яростно се съпротивлява на въвеждането на електронни учебници като основни в българското училище и резултатът е непреодолимото вече изоставане на децата ни с много на последното място по грамотност в ЕС. А това обрича цялото поколение, попаднало в училищата през последните 12-15 години,на бедност, с което и нацията в непосредствено бъдеще.

В тази връзка, досега и друг сигнал на 19 минути – точно за принуждаване на потребители да купят цял комплект е-помагала от въпросното издателство, ако им трябва само едно от тях, потъна някъде из дебрите на Комисията за защита на потребителите и няма резултат от него.
Напомняме, че същата комисия изобщо не се възползва от дадените й от закона възможности да се намесва в полза на потребителите при очевидните издевателства на различни картели и монополисти – например бензиновия, телекомите, Топлофикация и т.н.

Мария Пенчева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени