FACEBOOK

Отхвърлиха помощта над CHF 120 млрд. за банката на Брендо

Парламентът на Швейцария не успя да одобри във вторник финансовите гаранции за 109 млрд. швейцарски франка (над 110 млрд. евро или 120,5 млрд. долара) за спасяването на Credit Suisse миналия месец. Банката влезе в скандал с препиране на пари на Брендо и други фигури от сивия сектор преди 2 г., а през март покрай верижните фалити на трезори в САЩ, се наложи да бъде силово погълната от конкурента си UBS. В противен случай щеше да фалира цялата банкова система на страната на ... банките.

Минусът на CS се оказа колосалните 250 млрд. шв. Франка.
Гласуването обаче има символичен характер, тъй като правителството отпусна парите – предвидливо – не по каналния ред, по който парламентът щеше да спре харча, а през закона за извънредното положение. По този начин не бяха засегнати дивидентите, даже и бонусите на мениджърите, довели до фалита на банката, а само бяха ограничени. Затова пък беше отказано да се плати на държателите на спасителни за банката ценни книжа за 17 млрд.шв.фр., които я спасиха преди предишната световна финансова криза, което едва не срина по веригата доста от крупните банки в Еврозоната. Начело с без друго проблемната от години водеща немска Дойчебанк.

Долната камара на парламента на Швейцария отхвърли със задна дата спасяването на банката, а разгорещените дебати продължиха до ранните часове на сряда. Депутатите са обсъждали и други мерки, свързани с Credit Suisse, предаде Ройтерс.

Депутатите бяха свикани за рядка извънредна сесия, за да обсъдят бързото спасяване на Credit Suisse и сметките на швейцарското правителство, което е обвинявано от мнозина за колапса на банката. Поглъщането на Credit Suisse от нейния базиран в Цюрих конкурент UBS за 3 млрд. швейцарски франка и подкрепата с повече от 250 млрд. франка гаранции е обект на широка критика.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени