FACEBOOK

Половината трезори в ЕС са по-зле от банкрутиралата Credit Suisse: Дянков

„Не ни стигаха проблемите с бюджета, ами сега се задава и банкова криза. Ако се погледнат резултатите на големите европейски банки, пропадналата швейцарска банка е някъде по средата. Под нея има доста кандидати за неприятности”, пише във Фейсбук бившият финансов министър на България и действащ икономист в международната наука и бизнес Симеон Дянков.

„Преди да започнат да се оправят пазарите, ще минем през много здраво друскане. Всичко, което стана през уикенда говори само за едно - централните банки са притеснени за изпарилото се довери между играчите в рамките на седмица. Вече знаете, че притежателите на CoCos bonds в Credit Suisse губят всичко. Сумата е малко над 17 млрд франка. Тези инструменти бяха много популярни като резервни капиталови буфери след 2008 г. сред европейските банки. Парадоксът е, че акционерите в CS все пак ще вземат нещо, докато тези бонд холдери - нищо.

Поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS бе демонстрация на зашеметяваща ефективност на швейцарските надзорни органи. Такова нещо в световната финансова история не е правено. Само в рамките на един уикенд да обезпечиш законодателно сделка по обединяването на 5 трилиона долара активи е изумително”, коментира Дянков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени