FACEBOOK

Финансова бананова република Швейцария: CNBC

Най-уважаваният американски бизнесканал CNBC изведе като заглавие и водеща новина определение за Швейцария след руинирането на нейната репутация като глобален финансов център и остров на спокойствието за парите.

Използва цитат на Октавио Маренси, управляващ реномираната Оpimas, който казва: “На Швейцария ще се гледа като на финансова бананова република.” Той продължава по-задълбочено: „Казусът Credit Suisse ще има сериозен негативен ефект върху швейцардските финансови институции изобщо. Световната репутация на страната като място с разумно финансово управление, строг регулаторен контрол, че даже и като добро и скучно място за любимата на парите и инвестициите тишина, просто се изпари завинаги”.

Разбира се, в тези изказвания може да се търси и оправдание за тежкото положение на американската банкова система, за което за първи път дръзна да говори самият финансов министър г-жа Йелън. Също като своята българска колега, тя първо направи правилно консервативно изказване, че този път САЩ няма да компенсират банките и вложителите извън нормите, но сега опроверга себе си и каза, че се налагало, за да се спре „зараза”, което означава да се повторят грешките от потапянето в пари на финансовата криза от 2008-2011 г, което плащаме с инфлацията и високите лихви днес.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени