FACEBOOK

Изнасяме ли без ОК от ДАНС реактивни противотанкови снаряди? За това ли се изпусна К.Петков в Брюксел

Въпросът на деня е какво точно имаше премиерът Кирил Петков, когато каза пред Гардиън, че служебен кабинет на Радев ще спре износа на бг военна продукция през Полша за Украйна? Според източници от върховете в момента тече огромен скандал зад кадър по тази тема. Те се питат подписала ли е комисията по оръжеен износ под вицепремиера Нинова, която не спря да се кълне, че не експортираме нищо за фронта, при това без разрешение на ДАНС, което е задължително, пратка с реактивни противотанкови снаряди?

Отговорът на този въпрос е много важен, защото в него се крие още един скандал – дали пък това не е причината за смяна на 3-ия месец управление и с фалшиви аргументи от Нинова на назначения по-рано от самата нея борд на ВМЗ – Сопот, който в момента е машина за пари с контракти за половин милиард лева от февруари до края на май?

Защо се прави тази връзка ли? Ами, просто е: именно държавните военни заводи произвеждат Противотанковия управляем снаряд 9М115М МЕТИС. Той е предназначен за поразяване на бронирани подвижни и неподвижни цели и други наземни обекти в условия на визуална видимост на целта. Снарядът, като част от комплекс 9К115, е ефективно оръжие през всички годишни сезони и всякакви климатични и метеорологични условия, включително и при условия на сух и влажен тропически климат, както и във високопланински райони. Възможни са пускове на разсъмване и привечер, а нощем – при изкуствено осветяване на местността с щатни войскови осветителни средства.

Снарядите в контейнери, опаковани в денкове по два броя имат добра херметичност и плаваемост и са подръчно средство при преодоляване на водни прегради. Стрелбата се осъществява от преносима пускова установка. При управление на снаряда, задачата на оператора се свежда само до поддържане на целта на прицел посредством пусковата установка.

Бяхме така любезни според добрата журналистическа практика да се обърнем за коментар и отговор на въпросите към пресцентъра на Министерството на икономиката, твърде зает напоследък да разпространява нещо, което не му е работа – партийни позиции и възвания на Нинова – нещо, което никога досега не се е случвало за 32 години, даже и за краткото време, когато тя беше зам.-министър във ведомството при Р.Овч и Тройната коалиция, преди да бъде изгонена заради гръмнал в медиите корупционен скандал. Ответ не дойде, докато екипът ни подготвяше материала за публикуване, но ние ще продължим да го очакваме.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени