FACEBOOK

Зърнар и търговец на пестициди, семена и торове – кандидат-агроминистри от БСП: Тежък конфликт на интереси

И двамата кандидати за министър на земеделието от БСП са в тежък конфликт на интереси, тъй като бизнесът им е в ресора. И двамата очакват поста като „компенсация” за липса на класиране в парламента, поради историческото 102-годишно електорално дъно на левицата на 14 ноември. А също като награда за вярност към сектата на Корнелия Нинова, която на президентските избори дадоха знак, че подкрепят само 1% от социалистите – въпреки антикампанията срещу Радев на председателката в оставка, 99% подкрепиха държавния глава, както показа демографското разпределение на вота. Единият кандидат е особено близък с лидера.

Стефан Бурджев,35, е наследник на крупен зърнопроизводител и бенефициент на евросубсидии, който след смъртта си му оставя бизнеса в ръцете. Зърнарите, както е известно, бяха сред бизнес гръбнаците на управлението на ГЕРБ и ДПС, като бяха и последните, заплашили с протест Радев и служебното правителство. Това са хора, на които ЕС дава щедри милионни субсидии, за да осигуряват евтино зърно и оттам да се пече евтин хляб за българите. Те обаче не го правят, а изнасят субсидираното си производство, за да се напечелят добре на чуждите пазари. С парите от субсидиите си купуват Мерцедеси и Бентлита – съвсем буквално – шефът на представителството на марката със звездата даже звъни предколедно на шефа на Държавен фонд Земеделие, за да го спешава да пуска парите от субсидиите, понеже поръчаните коли чакат плащанията в брой на зърнарите.

С новичък високопроходим Мерцедес на точната стойност на дълга за наем на БСП към държавата – 200 000 лв., се появи Бурджев на едно от последните заседания на НС на партията и бе изловен от 19 минути, за което сме и писали. Зависимостта към скъпите коли, типична и за другите зърнари, се оказва, че май не е единствената му, разказват от Позитано, без да уточняват какво имат предвид. Стопанството на защитника на бедните и онеправданите от „демокрацията, която ни отне много” по думите на Нинова, на която е фаворит, числи към 10 000 дка – 10 000 000 кв. м., разказват наши източници от плевенския бизнес, които изброяват продукцията: хлебно зърно, царевица, слънчоглед. Отделно има и конезавод. Странно е, че нито Мерцедесът, нито нивите са в имуществената декларация на Бурджев, където има само два парцела по 800 квадрата, няма спестявания, пропуснал е дори да декларира доходите си като депутат в тазгодишните парламенти, да не говорим за доходи от земеделска продукция, каквито също по закон е задължително да се упоменават, иначе човек попада под ударите на чл. 313 от НК, същия като за двойно гражданство. А Стефан и майка му реално управляват бизнеса, свидетелстват техните земляци. Което ги поставя в голям конфликт на интереси, в случай, че той стане министър. А това е отколешна мечта на зърнарите, които така или иначе през последните 12 години диктуват погрешната политика в сектора. Която уби зеленчукопроизводството, овощарството, месното и млечното животновъдство за сметка на лесните пари за Мерцедеси от субсидиите за зърно. Бъдещият премиер Кирил Петков беше категоричен, че на това трябва да се сложи край. Няма как обаче да стане, ако министър на земеделието е зърнар с частни интереси точно за обратното.

ВИЖ ДЕКЛАРАЦИИ ТУК!

Другият кандидат на Нинова за агроминистър е Димитър Данчев,43. Той пък е в конфликт на интереси, тъй като бизнесът му е търговия с пестициди и торове. А, както показа разследване на 19 минути, семейната му фирма търгува и със сортови семена.

Представяте ли си кой крупен зърнар или друг едър играч в сектора на земеделието няма да  си купи каквото трябва и за колкото трябва пари, ако баш фирмата на министъра продава точно такива продукти. Подкуп ли ще бъде това де факто, дори де юре той да излезе или да е излязъл от нея? Целият бранш, всички политици, особено в БСП знаят чий е бизнесът, който и да се води негов формален собственик или управител.

Интересното при Данчев е, че към датата 22 април 2021 г. има подадени 2 декларации в КПКОНПИ на негово име. Разликите между тях са доста чувствителни.  Например в графа „налични парични средства”, т.е. чекмеджета. В единия случай имаме 252 502 лева плюс сума 1933 евро и още 2366 евро в банка на съпругата му.

В другата декларация въпросните 2366 лв. в банка са същите, нопарите в брой са 165 114 лева плюс 1949 евро. Припомняме, че става въпрос за състояние към един и същи ден – 22 април т.г.

За разлика от конкурента си за агроминистър, Данчев чинно е декларирал не само своите доходи, но и на съпругата си – нещо, което е задължително по закон, но малцина, дори от топмагистратите и тамплиерите с власт го правят. Пък КПКОНПИ дори не ще да ги провери. Данчев декларира 73 387 лв. трудови доходи плюс други 33 666 лв., които не е ясно откъде идват. Съпругата му е отбелязана със заплата 22734 лв. и 25 167 лв. от наеми.

Половинката на ексдепутата, който не се класира за последния парламент, е декларирала 2 апартамента в София и „земя и сгради” върху парцел от 14 580 кв.м и разгъната застроена площ 4730 м. Така че този наем, който е вписала е повече от символичен и е далеч от реалните пазарни стойности. Съпругът й декларира апартамент 75 кв.м, още 75 кв м, определени странно като „таван”, 76 кв.м от къща и парцел от 1120 м – всичките в София. Отделно е вписал „ниви” в София – какво чудо – с обща площ от внушителните 82 дка.

Най-интересна обаче е фирмата на кандидат-министър Булмек.когато се проследят участията й, се излиза като 69,598% собственик в Сортови семена –София АД.

За да има баланс, нека да споменем, че конкурентът му Бурджев има 2 фирми. Едната е издател на плевенски сайт, а другата е с разнообразен предмет на дейност, включително „изкупуване, производство и продажба в страната и чужбина на селскостопанска продукция”. Той е свързан с още 2 фирми, сочи държавният търговски регистър.

Всички споменати фирми са ДЕЙСТВАЩИ, както са действали и по време на депутатските мандати на двамата кандидат-министри на земеделието на Нинова. Това са простите факти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени