FACEBOOK

Депутатка от ДБ в евроизмама за 9 млн.лв.: ВАСъд (ДОКУМЕНТИ)

Вие никога не сте чували за кампанията с безумното име: Отиди, вземи, хапни биологично (храненето е един от 3-те основни биологични процеса, извършвани от човека и няма как да бъде друго, освен биологично), за който прословутият шеф на ДФЗемеделие Порожанов е дал сладка поръчка за 9 милиона лева. Но заради него депутатка от ДБ в последния парламент и кандидатка за новия се оказа замесена в разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея Българска асоциация Биопродукти. Албена Симеонова Върбанова е част от зелените в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта е „измамна дейност”, което е постановено първо от ЕС, продължава да се бута в политиката.

Скандалът обаче започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от прословутия с нередностите за милиони по негово време и отстранен още от Борисов шеф на ДФЗ и земеделски министър Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и „произвеждане” (не производство, както е на български) на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро, а реално струва десетки пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” и „дизайн” на клип (дизайн на клип е световна новост, в тази област се плаща за сценарий, режисура, заснемане) – на такъв бюджет дори и най-богатата фолкпевица ще завиди – това е републикански рекорд. Наш фаворит сред общо 477 157,50 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска” – понеже брой не е описан, а нещото е договорирано в единствено число, за разлика от „подаръЦИ”, разбираме, че това е някакъв супер уникат – единичен и сигурно изцяло изработен от диаманти, защото струва 119 520 евро според Порожанов и депутатката.

В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, на каква единична цена.

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28.04.2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г.

Явно интересите, които са нарушени, са били доста сериозни, защото тогава започва атака с компромати срещу него и той е принуден да напусне поста, което, разбира се, може да е и съвпадение. Но може и да не е случайност.

Иначе договорът с асоциацията на зелено – синя депутатка изобилства от тотални безсмислици.

20 000 евро са предвидени например за „разработка на рекламно –артистичен продукт”. Първо, няма такова нещо в професионалния език, второ: пари за творчески дейности са предвидени по всяко от перата в проекта. Подобни графи се срещат много – „разходи за гаранция за добро изпълнение” – 12 000 евро, „измерване на резултата” – 115 788,36 евро, неясно е в какво се състоят и многото вписани заплащания за дизайн на това и

онова, понеже пък си има отделно хонорари за 401 741,56 евро. Сериозните 133 239, 36 евро са предвидени като комисионна за изпълнение.

Защо се прави всичко това ли?  

Защото европейското участие е 50% или 4,5 млн.лв. Други 30% или 3 млн. лв. идват от националния бюджет. Остават 20% или 1,5 млн. лв., които се поемат от изпълнителя. Съберете забавните и измислени пера и ще получите на практика същата сума. И имайте предвид, че липсата на конкретни параметри в поръчката дава възможност на изпълнителя да си сложи чудесна печалба – буквално колкото процента си поиска, навсякъде. Както се казва: не е луд, който....

Понеже огромни пари: 115 788,36 евро или над четвърт милион лева, са вписани от Порожанов и депутатката от ДБ в договора им за измерване на резултата, нека се опитаме да го сторим безплатно.

Ами резултат няма или пък е невидим. Не е и имало за повече година и половина или над половината време между подписването на контракта на 17.09.2015 г. и окончателното спиране на проекта със заповед от 28.04.2017 г.

Като имате предвид, че 30% от парите са взети авансово, както пише в контракта, а други трябва да са преведени след изтичането на първата година, скандалът е наистина чутовен.

Ние, като професионалисти в бранша на медиите и рекламата и действащи всекидневно на него, дори не сме забелязали да е видяна  предвидената и платена реклама: 1 250 100 евро за рекламно време и площ в телевизията и пресата, 832 500 евро за онлайн, 417 600 евро за билбордове.  

А тя щеше да ни направи впечатление, защото 2,5 млн. евро – толкова е сборът на сумите за реклама по проекта, е почти тройно повече от годишния рекламен бюджет на най-голямата банка у нас. А нейните послания и клипове всички сме ги виждали. Някои даже ги помним.

Няма следа и от невероятните 229 740 евро, озаглавени „пиар”. Нищо чудно, защото те са предвидени по две пера – „посещение на производствени места в БГ” – сигурно под БГ имат предвид България, но кои са точно местата, къде се намират, какво е количеството посещения и кои са посетителите, не е ясно. Другата част от близо половин милион лева са за неидентифицирани кулинарни школи.

Може би от проекта щеше да има смисъл, ако и тези пари отидеха все пак за набавяне на биопродукти, т.е. за помощ на фермерите, които ги произвеждат. Би било зелена политика. Да, ама не!

Както сами разбирате, резултатът е мъгляв, така явно е и заплануван, по любимата корупционна максима: „куче влачи, диря няма”.  

Защото иначе, ако искаше да свърши работа, ДФЗ щеше да потърси за рекламна и пиарска дейност професионална агенция, а не биоасоциация. Едната работа не е като другата работа, както се казва.

Всъщност има резултат за гилдията, обаче ужасяващ!

Защото на база разследването на ОЛАФ Брюксел пише специално писмо до ДФЗемеделие, както четем в документ от 12 юни 2018 г., отправен до зам.-директора от директорката на дирекция Селскостопански пазарни механизми. Тя съобщава за процедура по уравняване на съответствие. ОЛАФ я алармира за „неправомерни плащания със средства на ЕС” за „измамна дейност”, на базата на което иска спиране на междинни и окончателни плащания по всички промоционни програми – 5 действащи и 4 приключили изпълнението. Тоест, тежък удар по целия агросектор. Заради тази скандална още от написването си поръчка.

Очакваме коментара на Демократична България.

ВИЖ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ В ГАЛЕРИЯТА

  

 

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени