FACEBOOK

Кметът на Красно село е сключила трудов договор с дъщеря си: КПКОНПИ

КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв.

Производството срещу Станиславова е започнало по сигнал. В хода на проверката на КПКОНПИ са събрани доказателства, че на 15.05.2020 г. на електронната страница на район „Красно село“ е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.

На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен.

По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния район „Красно село“ е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

Това е второто поред решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси по отношение на кмета на столичния район „Красно село“. На 9 юни 2021 г. е установено, че Росина Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв. и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9 981, 46 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени