FACEBOOK

Външно дало на олигарси 25 млн., заобикаляйки закона

Компании от кръговете на комуникационно – медийния олигарх Спас Русев, за когото някои твърдят, че в момента контролира и бТВ, и Нова, а със сигурност стои зад покупката за 120 млн.евро на Булсатком, както писа Капитал, но и на Васил Божков са сред получателите на общо 30 млн. лв. за 4 г. по договори със заобикалящи закона, който изисква открити процедури за възлагане на обществени поръчки на Външното министерство през 2017-2021 г., разкри bird.bg.

Става въпрос за 25 поръчки на стойност общо 25 млн.лв. без ДДС, които с добавянето на данъка са стрували на данъкоплатците 30 млн.лв. и са свързани с комуникации. За да се получи фокусът, са „използвани текстове от закона, приложими за обществените поръчки в областите „сигурност“ и „отбрана“ при доставката и поддръжката на военно оборудване напр., както и текстовете за наличие на „изключителни обстоятелства“. Това е станало само и само да се обоснове ограничаването на кръга от евентуални изпълнители, и дори да се премине направо към директно възлагане на един предварително избран конкретен изпълнител.

Това показва информация, получена от БРРД (bird.bg) след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В средата на 2017 г. изведнъж ударно започва използването на изключенията в Закона за обществените поръчки. Това съвпада с назначението на новата директор на дирекция Управление на собствеността Мая Андонова – Генова...
Видимо се концентрира в областта на информационните и телекомуникационните технологии и раздава пари на почти всички големи играчи в сектора на принципа „на всекиго по нещо, а на някои повече“, без да допуска реална конкуренция и официализирайки отново негласния принцип за „подялба“ на поръчките.

Изборът на изпълнител става на (полу)тъмно, а за няколко от договорите стойността им допълнително е засекретена с ниво на класификация „поверително“.

По този начин са били възлагани от „наблюдение на информационно-комуникационната структура на Министерството на външните работи“, през „доставка на периферни устройства“, та чак до „отпечатване на визови стикери“, все дейности, които не са нито пряко, нито косвено свързани с отбраната или сигурността на страната.

Кои са най-интересните бенефициенти?

Получател на „пари за нищо“ е Ай Би Ес – България ЕООД, което освен половин милион лева, получени директно и без процедура, за следгаранционна поддръжка на една информационна система, чиито права и кодове министерството всъщност притежава, е получило още половин милион лева без процедура за обществена поръчка за предоставяне на софтуерни лицензи на IBM, от които министерството на практика не е имало реална нужда, предвид софтуерните версии, с които е работело.

Истинският победител в играта обаче е Сиенсис АД със спечелени почти 5 милиона лв. по този начин, както и Телелинк бизнес сървисис ЕАД с 3,8 млн. лв. Първата фирма е на Николай Медаров, съпруг на председателката на ЦИК от квотата на ГЕРБ през периода 2011 – 2013 г. Красимира Медарова, а зад втората прозира сянката на Спас Русев.

По някоя и друга по-едра или по-дребна троха, за да има очевидно мир и да не се повдигат излишни въпроси, е хвърлена на “конкурентите” от Лирекс БГ ООД за 2,9 млн. лв., и Контракс за 600 000 лв. Техните следи отвеждат до БСП, МВР, срива на Търговския регистър през 2018 г., и т.н.
Изглежда обаче, че тандемът е свършил основната си работа и (почти) всички са доволни. Най-вече началниците, които запазиха постовете си и при двете служебни правителства”, пише bird.bg.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени