FACEBOOK

Пеевски е единият ни политик в Пандора, другият с милиард скоро ще излезе: Бг разследващият Ат. Чобанов

Стана ясно първото българско име от скандалния списък, който разкрива финансови тайни на политици, бизнесмени и други от цял свят, извършвали сделки през огромни офшорни сметки.

"Делян Пеевски е единият от двамата наши политици, чиито имена излизат в мащабното разследване как световни политици са използвали данъчни убежища за лична облага, станало известно като Досиетата Пандора", потвърди пред TV1Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg - бг участникът в световната група журналисти, проучвали досиетата.

4 часа по-рано, попитан пряко от 19 минути, той не посочи кои са двамата български политици с общо 1 млрд. лв. в тайни сметки в чужбина, разкрити от международното журналистическо разследване, чиито данни първо оповести супер престижната институция - британската правителствена медийна група ВВС. Потърсен за коментар от Nova, която до неотдавна беше управлявана от екип, дошъл от медиите му, Пеевски не е дал отговор, съобщи тв станцията. Чобанов заяви, че скоро ще бъде оповестено името и на другия ни политик, уличен от световното разследване Пандора в притежание на огромни суми в чужбина. Предположенията във висшите кръгове са само 2, като се има предвид зашеметяващата сума.

След това Пеевски все пак излезе с позиция за медиите, в която категорично отрече твърденията от Досиетата Пандора. "Винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал цялото си имущество", обяви бившият депутат от ДПС. Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш призна, че е купил 16 имота във Франция през 2009 г. чрез офшорни компании, както разкри Пандора.

 

Bird.bg публикува документи, на които стои подписът на Пеевски. "Според данните от от международното разследване, той е пряко свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации.

Пеевски се явява директор на фирмата Felina Trade & Investment Inc, която е  регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. Това става ясно от документи за смяна на собствеността на фирмата през 2013 г. Капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от 

Lassandra Corporation.  По това време той е депутат от ДПС в 42-то НС и е за кратко шеф на ДАНС. Именно скандалното му назначение с гласовете на ДПС и БСП отключи многомесечни протести срещу правителството Орешарски.

Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от Felina. Правилникът на НС изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации.  

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

Досиетата Пандора сочат, че Пеевски не е декларирал и дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт. Въпросният Ангелов е син на Параскев Параскевов –офицер от ДС и зам.-министър в МВР по време на Виденов, отговарящ за Националната сигурност.

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. няма следа от Verum и нейните 100 000 $ капитал, нито от IGWT Limited. Затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото повод да се образува производство за пълна проверка от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров", посочват от Bird.bg. До момента Пеевски е проверяван многократно по различни сигнали от прокуратурата, но без никакви последствия.

Сега обаче КПКОНПИ се сезира след публикацията в Bird.bg и ще разследва ексдепутата от ДПС по досиетата Пандора. От ведомстово ще поискат от Международния консорциум на разследващите журналисти да изпратят допълнителна информация.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени