FACEBOOK

1 млрд. лв. държат 2-ма БГ политици: Пандора пейпърс

„Лица, свързани с партии, които са управлявали и които също са част от т. нар. задкулисие у нас лъснаха в най-мащабното до момента разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти в света”, обяви пред БНР Атанас Чобанов от Bird.bg. 19' го тика кои са, но той не отговори с имена.

„Двама политици от България са част от разкритията, които нарекохме Пандора пейпърс. Те разкриват финансови тайни на политици, бизнесмени и други по цял свят, извършвали сделки с обща стойност милиарди долари през офшорни сметки”, заяви той.

„Българксите имена ще бъдат оповестени във във втората вълна на публикация, в която ще има бивши политици”, загатна Чобанов. От думите му обаче следва, че ефектът върху България едва ли ще се ограничи само с тях. Въпросните лица притежават сметки за над 1 млрд. лв..

В списъка попада и настоящият финансов министър на Сърбия Синиша Мали, чието име е пряко замесено със страната ни, съобщава bTV. Той един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград,  а сега се оказа и собственик на 24 луксозни апартамента на българското Черноморие в елитния комплекс Св. Никола. Общата им стойнсот е около 5 млн. евро, което многократно надвишава възнаграждението на градоначалника по това време. Малко след като Мали ги взема, той започва да ги продава - първите два от тях, през 2013 и 2014 г., за общо 120 хиляди евро. Въпросът е откъде той има пари за подобна прибобивка или пък тя е била под формата на подарък?

През 2015 г. Мали обвини журналисти в лъжа заради публикувани материали, че той притежава въпросните имоти. Тогава той заяви, че е купил само едно жилище, което дори не е вписано на негово име, и отрече, че стои зад офшорните компании Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp., които притежават останалите 23. Вучич също защити своя близък сътрудник от обвиненията за участие в корупция.

Сега обаче, 6 г.  по-късно, разследването Пандора показа документи, които доказват, че Мали е бил клиент на Trident Trust - основател на другите две офшорни компании.

Той е купил апартаментите в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и шеф на сръбския филиал на руската нефтена компания Лукойл.

Въпросният комплекс Св. Никола пък е съсобственост на друг бивш баскетболист Владимир Боянов и жена му Едит Гетова, която беше зам.-министър на икономиката и отговаряше за приватизацията в кабинета на Иван Костов. По нейно време в ресора бе продадена за нищожните $100 млн. рафинерията Нефтохим – Бургас на същата компания Лукойл. Дабич пък е бил съдружник на Боянов, като се познават по спортна линия. Именно той е връзката между сръбския министър и Гетова, която отговаря за приватизацията у нас.

В началото на миналото десетилетие, когато работи в Агенцията по приватизация, Мали контролира продажбата на най-големите държавни компании и отговаря за прехвърлянето на сръбската верига бензиностанции Беопетрол на Лукойл.

Сделката между Дабич и Мали е сключена през 2003 г. за 117 млн. евро. По-късно Съветът за борба с корупцията установява, че Лукойл не е изпълнила договора и е причинила щети за няколко милиона евро на Беопетрол.

Компанията Trident Trust регистрира две офшорни компании за Мали - Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Впоследствие те купуват две компании в България – Erma 11 и Erul 11, които са притежатели на апартаменти по българското Черноморие.

Документи, публикувани в рамките на Пандора, показват удостоверения за собственост върху Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. които разкриват, че Мали е поставял подписа си върху документи в качеството си на техен директор.

Той купува апартаментите през 2012 и 2013 г. - по времето, когато е икономически и финансов съветник на тогавашния първи вицепремиер на Вучич.

През август 2014 г., няколко месеца след като става кмет на Белград, Мали прехвърля офшорните компании на българския адвокат Ана Панайотова, която след това препродава още няколко от жилищата.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени