FACEBOOK

Николай Младенов е вторият БГ политик от Пандора

Лъсна скрита офшорна фирма, но политикът „не си спомня как е протекъл процесът” с декларацията

Ексминистър от Борисов 1 е новият фигурант в най-мащабното разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти. Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в т. нар. досиетата Пандора, съобщи Bird.bg. Той се оказа притежател на офшорна фирма, която не е била декларирана по никакъв начин.

Бившият военен и външен министър е регистрирал въпросната компания на Сейшелите през швейцарски посредник. Това се е случило през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема този пост на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август. Младенов обаче не е декларирал фирмата в ООН, твърдят от разследващия сайт.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова разговарях с г-н Чобанов от Bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, коментира Младенов пред Bird.bg. По думите му регистрираната фирма никога не e извършвала дейност и нямала сметки, и финансови потоци.

На директен въпрос от Bird.bg за несъответствието в датите на назначението му в ООН и регистрацията на фирмата Младенов заяви, че „не може да си спомни” как точно е протекъл процесът, но каза, че той е започнал преди началото на мандата му в ООН.

От информацията в Досиетата Пандора се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържане на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Младенов увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

Припомняме, че Младенов започва политическата си кариера в СДС, където се издига до зам.-шеф. Депутат е в 38-мото НС. След напускането на старата десница е консултант в Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток.

След създаването на ГЕРБ става евродепутат от партията, а 2 г. по-късно, когато тя печели парламентарните избори през 2009 г. е избран първоначално за министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на първия кабинет на Бойко Борисов е външен министър.

През 2011 г. сключва брак с Гергана Григорова, която от 2014 г. е съветник на вицепремиера Томислав Дончев.

Преди месеци Младенов е спряган за резервен премиер или дори потенциален кандидат-президент на ГЕРБ. В крайна сметка обаче той стана част от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Напомняме, че Делян Пеевски е другият от двамата наши политици, чиито имена излизат в мащабното разследване как световни публични фигури са използвали данъчни убежища за лична облага. Според досиетата двамата притежават тайни сметки за над 1 млрд. лв. в чужбина.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени