FACEBOOK

Бареков и съпругата му укривали офшорка, собственик на къщата им за милион: Пандора

„Мария Календерска, бивша журналистка, политическо лице и съпруга на политика – евродепутат Николай Бареков е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, разкриват Досиетата Пандора. Календерска е била длъжна да декларира тази собственост пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия, но не го е направила. Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент”, пише българският участник в международното разследване bird.bg.

Пред бТВ Бареков обясни, че това било атака от Прокопиев, а когато офшорката купува къщата, в която и до днес живее, Календерска не му е била жена, но ето какво казва самата майка на 4 от 5-те му деца пред Нова през 2014 г.: „Живеем заедно с Николай от година и половина-две, това се знае от всички хора около нас. Той ми направи една голяма услуга, като не разкри връзката ни преди евроизборите през май и раждането на детето ни, щеше да ми е тежко, ако бях получила публичност тогава”. Законът в България институционализира фактическото съжителство.

„Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата Инвестиция.БГ ЕАД, която се прослави покрай къщата в Драгалевци, обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на Инвестиция.БГ се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева.

  

 

Произходът на средствата “инвестирани” от трите млади дами е загадка. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков България без цензура, а Иванка Неделчева се изявява като негов личен PR.

През пролетта на 2014 г. става известно, че в този имот на ул. Лешникова гора 79 живее председателят на ПП България без цензура и бивш директор на ТВ7 Николай Бареков.

Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г., когато той вече е евродепутат, избран именно на споменатия от жена му майски вот, тя придобива акциите на Инвестиция.БГ, а с това и къщата. Прехвърлянето на активите на Инвестиция.БГ на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията, налична в Документите Пандора се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма Мултисърв Лимитид и остава така до 2019 г.

Sirius Investing държи акциите на Инвестиция.БГ до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г”, пише bird.bg. По случайност, пак през май 2019 г. са избрани новите евродепутати и приключва мандатът на Бареков в ЕП.

„Междувременно, докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков.

Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ.
БРРД се свърза по телефона с Мария Календерска и зададе въпрос за собствеността на офшорната фирма Sirius Investing и защо тя не е декларирана нито от нея, нито от нейния съпруг през годините. Календерска поиска време, за да събере документи за случая и да ги покаже на репортер на нашата медия на лична среща. До такава среща не се стигна, тъй като съпругата на Бареков престана да отговаря на позвъняванията ни”, завършва статията по разследването Пандора.

През последните седмици Бареков е изключително активен в социалните мрежи, като пуска често и десетки постове на ден, насочени главно срещу президента, служебното правителство, момчетата от Продължаваме промяната, САЩ и Прокопиев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени