FACEBOOK

Война Нинова – Петков: Щерката на Премянов в държавен борд, за директор - шеф на „развъдник за корупция”, който не минава през Агенцията по вписвания

С решение на едноличния собственик на капитала (б.р. министерството на икономиката – респективно министъра Нинова), Националната компания индустриални зони е с подменено ръководство, става ясно от подадени в Търговския регистър документи.

Любопитните факти в тази връзка са няколко. Първо, това е единствената фирма с добра репутация в Министерството на икономиката, в чиито други дружества - оръжейните компании и Държавната консолидационна компания скандалите и рокадите не спират, та и често ни забъркват и в международни проблеми.

Разбива се екип, който от 8 години управлява фирмата с капитал от 103 000 000 лв. А 8 г. означава връщане на лентата към предишното управление на БСП. Т.е. освен президентските служебни – маха президентското назначение Дочо Карадочев, Нинова ударно чисти и други червени кадри. Освен попадналия случайно главен секретар на СДС Илия Лазаров, който досега вярно й служеше повече от 100 дни.

Второ, в новия борд влиза дъщерята на Красимир Премянов – дясната ръка на Жан Виденов, несменяем и актуален член на НС на БСП до днес, човекът, за когото се казваше, че „на изток България граничи с него”.

За Андреана Красимирова Премянова – Янкова това включване в държавен борд е компенсация за отпадането й като кандидат за депутат от Бургаска област, където поради имиджовите проблеми на водача Петър Кънев и слабите кампании на партията на Нинова резултатите бяха по-лоши дори от националните с тяхното историческо дъно от 102 години насам.

Щерката на Премянов беше една от двете най-коментирани наследници на кадри на Виденов, които Нинова издигна на уж избираеми позиции в престижни листи, но така и не можа да ги вкара в парламента. Другата беше Теодора Руменова Овчарова. Дъщерята на Виденовия министър на енергетиката Р.Овч. – духовния и партиен баща и гуру на Корнелия.

Нинова връща и друг интересен кадър – Петко Николов, който беше шеф на Комисията за защита на конкуренцията с много скандали на поста и при Царя – кабинета на НДСВ и ДПС, и при Тройната коалиция, но и при ГЕРБ, който го преизбра през 2010 г. на поста. По това време той е обвиняван дори от ПИК в чадър над ЛУКойл и картела на горивата – тогава органът отказваше да проверява големите вериги за спекулации и нагласяване на цените в ущърб на потребителите, както и над тогавашната обща група на Цветан Василев и Делян Пеевски. Евродепутатът Радан Кънев през 2013 г. определя ръководената от Николов Комисия „развъдник на корупция”.

Той е желан от Нинова за изпълнителен директор, освен за член на борда, но поради несъответствия е върнат от Агенцията по вписванията.

По онова време на шефстването си в „развъдник на корупция” Николов е ВИП клиент на най-скъпите магазини в София и носи италиански костюми, сравними с цялата му месечна държавна заплата, при това не един. Даже присъства в тази си роля на откриването на първия монобранд бутик на Армани в столицата. Т.е. ни най-малко не се притеснява и не крие твърде трудно обяснимите за чиновник огровни възможности, които демонстрира.

След това, при Борисов 3, Петко Николов – живата връзка между ДПС, БСП и ГЕРБ, стана шеф на Патентното ведомство, откъдето миналото лято беше освободен при първото служебно правителство с ресорен министър сегашния премиер Кирил Петков.

В този смисъл, някои наблюдатели тълкуват рокадите в борда на Индустриални зони като пореден рунд от мача между вицепремиера Нинова и министър – председателя Петков, след като тя отстрани негова фаворитка, за която той проведе големи битки, от ръководството на Държавната консолидационна компания, без да си направи труда дори да обясни защо нито на нея, нито на него. Потърсена от шефа си в кабинета, тя се е опитала да потуши скандала, знае от най-високопоставен източник 19 минути. Бедата е, че месец по-късно спуснатият от Нинова човек напусна и я остави съвсем в небрано лозе.

Премиерът отстрани две лични назначения на Нинова като заместник – министри.

Единият е Атанас Добрев – Мафията от земеделието, след разкрития на депутата от ПП Александър Дунчев за източени 20 милиона лева за 100 дни от фирми на ДПС и ГЕРБ в горите – неговия ресор. Той изгоря, за да подейства като бушон и да спаси земеделския министър на Нинова, който пък е бившият шеф на СИК – Шумен, както сочи безпристрастният търговски регистър.

Другият е Георги Йорданов от здравеопазването, който беше ресорен по тестовете и ваксините срещу К19 и си отиде, без още да знаем резултатите от разследването за евентуално нагласени търгове в тази област. Същият фаворит на Нинова сме описали още преди година като неин депутат с уникалното издаване на диплома за магистър от медицинския университет, в който е декан, на неговата дъщеря, която обаче няма бакалавърска степен в онзи момент.

Сега Нинова, в ролята на империята, отвръща на удара, като удря едновременно премиера и президента.

Тя освобожди досегашния изпълнителен директор на Индустриални зони Антоанета Петрова Иванова – Барес, както и членовете на борда Цветан Петров Цирков, Николай Недялков Райчев, Нина Стефанова Владимирова, Илия Димитров Лазаров.

Назначеният от първия служебен кабинет на президента Румен Радев Дочо Карадочев, също се разделя с поста си.  Тогава принципал на Индустриални зони е бил сегашният министър-председател Кирил Петков, който оглавяваше икономическото министерство.
 
Поста си запазва единствено Добринка Димитрова Вичева. 

В новия състав на директорите, който е намален от 7 на 5 души, влиза Петко Николов, който е избран и за изпълнителен директор от новоизбрания състав на борда на директорите.

В него влизат още Цветелина Чобанова-Стефанова, Татяна Едрева, Андреана Красимирова Премянова – Янкова. Последната е дъщеря на председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, който е бил и в ръководните органи на БСП.

В момента обаче действията по вписването на промените са спрени от Агенцията по вписванията, заради установени липси и несъответствия по отношение на Петко Николов, който не е представил необходимите за заемането на позицията декларации, както и на Добринка Вичева, чието второ име е сгрешено при попълване на документите. Вместо Димитрова е написана с бащино име Николова.
 
НКИЗ притежава складови помещения в зони с първокласни локации, отлична инфраструктура и транспортни връзки.

Компанията управлява 12 проекта в цялата страна с обща площ над 8 милиона квадратни метра, пише на официалната страница на дружеството.

Седем действащи проекта са в София, Бургас, Видин, Русе, Стара Загора, Свиленград и Варна. В развитие са пет проекта – в Кърджали, Симитли, Карлово, Телиш и Суворово. 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени