FACEBOOK

Ръководството на Украйна отхвърли преговорите: Кремъл

Военната операция на Русия в Украйна продължава, след като ръководството на страната отказа да преговаря, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в събота, предаде RT,

Президентът Владимир Путин нареди на руските войски да спрат настъплението си в петък, очаквайки отговор от Киев, съобщиха от Москва. Той добави, че офанзивата е продължила и в събота.

Алексей Арестович, съветник в кабинета на Зеленски, потвърди пред украински медии, че Киев е отказал преговорите с Русия, като се е позовал на "условията", предложени от Москва чрез посредници. "Това беше опит да ни принудят да капитулираме", каза той, без да уточнява.

Малко по-късно обаче друг служител в офиса на Зеленски, Михаил Подоляк, заяви пред руската телевизия РБК, че Киев не е отхвърлил преговорите.

"Несъмнено Украйна не е отказала да преговаря", каза той, като подчерта, че преговори все още не са проведени. "Украйна и президентът Зеленски категорично отхвърлят всякакви неприемливи или ултимативни условия на руската страна. "

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък, че е готов да седне на преговори с Русия, за да сложи край на враждебните действия между страните. Същия ден Песков заяви пред репортери, че Москва е готова да проведе преговори в Минск, Беларус. По-късно той твърди, че украинската страна първо е предложила да премести срещата във Варшава, Полша, а след това е спряла да отговаря.

Русия започна военната си операция в Украйна рано сутринта в четвъртък. При обявяването на този ход Путин изложи дълъг списък с оплаквания от състоянието на руско-украинските отношения, които се влошиха след преврата в Киев през 2014 г. Руският лидер заяви, че Москва има за цел да защити Донецката и Луганската народна република, както и да извърши "демилитаризация и денацификация" на Украйна.

Преди това Путин заяви, че Украйна никога не трябва да се присъединява към НАТО, чиято военна инфраструктура Москва разглежда като заплаха.

Съобщава се за обстрел и престрелки в Киев и на други места в Украйна в събота сутринта. И двете страни се обвиняват взаимно в убийства на цивилни.

© Instagram / @zelenskiy_official


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени