FACEBOOK

Вашингтон предлага да евакуира Зеленски

Представители на американското правителство са готови да съдействат за евакуацията на украинския президент Володимир Зеленски от Киев и обсъждат безопасни места, където той би могъл да представлява украинското правителство в изгнание, съобщи в петък Washington Post.

Според вестника, който се позовава на "високопоставен американски служител", представители на американското правителство "през последните дни са разговаряли със Зеленски по различни въпроси, свързани със сигурността, включително и за най-безопасните места, където президентът да се разположи, за да се осигури приемственост на украинското правителство".

Председателят на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф (D-CA) направи подобни коментари, като заяви, че правителството на САЩ се е опитвало да "запознае" Зеленски със "заплахата за него лично" и е било "готово да му помогне по всякакъв начин".

Неназован украински служител също така заяви пред "Вашингтон пост", че екипът за сигурност на Зеленски е подготвен и в готовност да го евакуира на безопасно място, но Зеленски отказва да напусне украинската столица, тъй като конфликтът с Русия продължава.

В петък, след като Белият дом заяви, че "работи, за да предостави" на Зеленски "широк спектър от подкрепа", украинският президент публикува видеоклип, на който се вижда как той и неговите помощници са по улиците на Киев.

"Всички сме тук, нашите войници са тук. . . защитаваме нашата независимост", каза той, като сякаш потвърди, че няма да напусне града.

В събота в северозападната част на Киев бяха регистрирани експлозии, тъй като "специалната операция" на Русия навлезе в третия си ден, предаде RT.

Конфликтът избухна, след като руският президент Владимир Путин обяви военни действия, целящи "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна. Москва определи офанзивата като необходима мярка за защита на Луганската и Донецката народна република в Донбас, които тази седмица официално поискаха руска военна помощ срещу "украинската агресия" Киев обаче отрече да планира да си върне отцепилите се републики със сила, като обвини Москва в "непровокирана" атака.

Западът, включително САЩ, Обединеното кралство, ЕС и НАТО, осъдиха руските военни действия, като наложиха санкции на икономиката на страната и на високопоставени обществени фигури и длъжностни лица. Руският президент и външният му министър Сергей Лавров бяха лично засегнати от последната вълна от санкции, обявени от ЕС, САЩ и Канада.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени