FACEBOOK

Зеленски се съгласи на разговори с Кремъл, обсъжда се мястото на провеждане: Киев

Украинският президент Володимир Зеленски е готов да започне преговори за прекратяване на огъня с Русия, заяви неговият говорител, като уточни, че Киев се е свързал с Кремъл за възможното място и дата на преговорите. Преди това Москва заяви, че украинският лидер е "изчезнал", след като първоначално се е съгласил на преговори, предаде RT.

"Трябва да опровергая твърденията, че сме отказали да преговаряме", написа говорителят на Зеленски Сергей Никифоров в събота във Facebook.

"Украйна беше и остава готова да говори за прекратяване на огъня и мир", каза той, като подчерта, че в момента "страните се консултират за мястото и времето на преговорния процес".

Киев също така потвърди съобщенията, че правителството на Зеленски е поискало от Тел Авив да бъде посредник в преговорите с Кремъл.

Посланикът на Украйна в Израел Евгени Корнийчук заяви пред "Ню Йорк Таймс", че Тел Авив все още не е отговорил. "Те не отказаха. Те се опитват да разберат къде се намират в тази шахматна игра", каза той и добави: "Вярваме, че Израел е единствената демократична държава в света, която има отлични отношения както с Украйна, така и с Русия. "

Малко преди Никифоров да направи изявлението си, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Киев е отказал да проведе преговори в петък, и добави, че Киев е предложил да отложи обсъждането на въпроса за събота.

По-рано Зеленски предложи полската столица Варшава за място на разговорите, а не предложения от Москва Минск, но скоро след това "изчезна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано в петък. Говорителят на Кремъл също така обвини "националистически елементи" в Украйна, че са изпратили ракети в жилищни райони по същото време, като предупреди, че това може да доведе до жертви сред цивилното население.

В национално обръщение в началото на петък украинският президент заяви, че "не се страхува да разговаря с Русия", включително за "неутрален статут" на Украйна, но поиска гаранции от трета страна. Украинският лидер също така заяви, че НАТО и европейските лидери са оставили Украйна да се грижи сама за себе си.

Рано сутринта в четвъртък Москва започна "специална военна операция" в Донбас по искане на нeотдавна признатите Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народни републики в региона, като обеща да демилитаризира Украйна и да защити народа от "украинската агресия" .

"Мисията е насочена към военни обекти в цяла Украйна, а оттогава руските сили напредват към големите градове, като се съобщава, че се приближават към столицата Киев.

Западните лидери реагираха с поредица от строги санкции, насочени срещу руски финансови институции, висши служители, законодатели и медийни организации, включително санкции лично срещу президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

© AP / Украинска президентска пресслужба


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени