FACEBOOK

Украйна е готова да обсъди неутралитета: Зеленски

Обвинявайки Запада, че е оставил Украйна сама да се изправи срещу Москва, президентът Володимир Зеленски заяви в петък, че не се страхува да преговаря за прекратяване на руското "нашествие", но за целта ще се нуждае от гаранции за сигурност, предаде RT.

В ранните сутрешни часове от Киев Зеленски заяви, че се е обърнал към "партньорите" на Запад, за да им каже, че съдбата на Украйна е заложена на карта.

"Попитах ги - вие с нас ли сте?" Зеленски каза. "Те отговориха, че са с нас, но не искат да ни вземат в съюза. Попитах 27 европейски лидери дали Украйна ще бъде в НАТО, попитах ги директно - всички се страхуват и не отговориха. "

"Бяхме оставени сами. Кой е готов да воюва за нас? Честно казано, не виждам никого. Кой е готов да даде на Украйна гаранции за членство в НАТО? Честно казано, всички се страхуват", добави президентът.

В четвъртък Русия изпрати войски в Украйна, а президентът Владимир Путин обяви специална военна операция за "демилитаризиране и денацификация" на страната. Оттогава Москва заяви на Киев, че ще обмисли възможността да преговаря с правителството на Зеленски, ако то се съгласи да обсъди неутрален статут на страната, наред с други неща.

В обръщение в петък Зеленски заяви, че е готов да обсъди възможността за неутрален статут на Украйна, но настоя, че страната му се нуждае от гаранции от трета страна.

"Ние не се страхуваме от Русия, не се страхуваме да разговаряме с нея, да говорим за всичко: за гаранции за сигурността на страната ни и за неутрален статут. Но сега не сме в НАТО - какви гаранции за сигурност ще имаме? Кои държави ще ги дадат?", каза той, след което добави, че трябва да се водят преговори за прекратяване на руската военна офанзива.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че "неутралният статут и отказът от разполагане на [нападателни] оръжейни системи" са "червените линии" на Путин за Украйна и че сега топката е в полето на Киев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени