FACEBOOK

Няма да воюваме с Русия, отворени сме за дипломация: Байдън

Нямаме намерения да воюваме с Русия, заяви в специално изявление за кризата в Украйна американският президент Байдън. Той добави, че Щатите са готови за дипломация, което вероятно потвърждава срещата на външните министри Лавров и Блинкен в четвъртък по плана Макрон.

Байдън обаче заяви, че САЩ ще защитава всеки сантиметър територия на НАТО.

Очакваните "атомни санкции" обаче няма да ги има. Байдън спомена за "първи транш" с наказания върху 2 руски банки и лица "от елита и техните семейства". Санкциониран е и суверенният дълг на Русия, което всъщност е факт от години. Няма обаче нито удари по Газпром и Роснефт, нито изключване от системата СУИФТ, нито спиране на вноса на огромните количества руски петрол от САЩ.

В коментар за връзката с рекордната от 42 г. инфлация в САЩ, Байдън каза: "Да защитаваме свободата има цена". Той обеща обаче, че за руснаците тя ще бъде по-висока, отколкото за американците.

Байдън по традиция не даде думата на присъстващите журналисти за въпроси, колкото и да подвикваха по време на оттеглянето му от залата за пресконференцията му в Белия дом.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени