FACEBOOK

Байдън иска да ограничи правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

Обръщайки се към Общото събрание на ООН в сряда, президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия в империализъм и стремеж да заличи Украйна като държава, като същевременно настоя, че САЩ не се стремят към конфликт, а само към сътрудничество. Байдън също така подкрепи разширяването на Съвета за сигурност на ООН и ограничаването на правото на вето за постоянните му членове.

„Русия безсрамно наруши основните принципи на Устава на ООН, не по-важни от ясната забрана срещу държави да превземат територията на своя съсед със сила“, каза Байдън, обвинявайки Москва, че се опитва да „изтрие суверенна държава от картата“.

Той също така настоя, че „никой не е заплашвал Русия“ и че руският президент Владимир Путин е отправил „явни ядрени заплахи срещу Европа“ и е показал „безразсъдно пренебрежение към отговорностите на режима за неразпространение“ в обръщението към нацията, излъчено по-рано през деня.

Путин каза, че Русия е готова да използва своите ядрени средства за възпиране, за да защити територията си от оръжия за масово унищожение, но не назова конкретни цели.

"Ако нациите могат да преследват имперските си амбиции без последствия, тогава излагаме на риск всичко, което тази институция представлява", заяви Байдън пред ООН, като добави, че САЩ желаят конфликтът в Украйна да приключи "при справедливи условия . . . че не можеш да завземеш територията на една нация със сила". Макар да не призовава открито за изгонване на Русия от ООН или от Съвета за сигурност, Байдън заяви, че членовете му трябва "последователно да защитават Устава" и "да се въздържат от използване на правото на вето, освен в редки, извънредни ситуации" Вашингтон също така иска да разшири броя на постоянните и ротационните членове на Съвета за сигурност на ООН с "държави, които отдавна подкрепяме", каза той.

Байдън обвини Русия, че "пуска лъжи" за причините за недостига на храни, като настоя, че санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници, "изрично" позволяват на Москва да изнася храни и торове без ограничения. Руското външно министерство посочва, че Западът е наложил санкции на всички руски морски превози и е блокирал застраховките, което на практика е попречило на товара да достигне местоназначението си.

Американският президент също така призова страните по света да не ограничават износа и да не "трупат" храна. Около десетина държави - например Индия, Индонезия, Кувейт и Турция - са наложили контрол върху износа тази година в отговор на недостига на храни, за който Байдън обвини Русия и Москва - на западните страни.

Лидерът на САЩ също така подчерта, че Вашингтон не търси конфликти, не принуждава никого да избира между съюз със САЩ и друга държава и подкрепя инфраструктурните инвестиции не за да създава зависимост, а за да увеличава самодостатъчността си.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени