FACEBOOK

Всеки конфликт крие риск за националната ни сигурност: МО (Видео)

Всеки един конфликт крие риск за националната ни сигурност, заяви в отговор на журналистически въпрос министърът на отбраната Димитър Стоянов. Относно каква ще бъде позицията на България след речта на Путин за частична мобилизация, министърът заяви, че трябва да се попита Външното министерство.

"Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха - не. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност", поясни министър Стоянов. И допълни: “Всеки един горещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените", допълни още той.

“Приехме 3 важни документа, свързани с Министерство на отбраната. Първият е решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна. 350 медицински комплекта, които осигуряват мед обслужване на 35 хил. граждани.

Вторият е от изключителна важност за Министерство на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на министерство на отбраната.

В нея влизат 13 проекта като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има бг армия. ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата , която ги покрива е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация. Тя е необходима и важна”, категоричен бе Стоянов.

Третият приет от МС документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. “Изключително важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради войната в Украйна”, поясни военният министър. Очакванията са, че самолетите ще пристигнат у нас през 2027 г.

Сумата по трите договора е 1 296 412,185 долара без ДДС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени