FACEBOOK

Войната може да се разшири извън Украйна: Военен №1 на ЕС

"Не мога да изключа категорично възможността и други държави да бъдат въвлечени във военни действия заради войната в Украйна, включително партньори на ЕС. Това заяви генерал Робърт Брийгър, председател на Военния комитет на ЕС, в отговор на мой въпрос. Генералът беше изслушан в подкомисията по отбрана на Европейския парламент. От своя страна заявих, че заради оказаната помощ на Украйна, съществува опасност Европа да стане участник в конфликта. Поисках да разбера дали са застрашени държавите членки, които се намират в близост – България, Полша, Балтийските държави, Румъния.

Въпросът за евентуалното въвличане и на други държави е есенциален. Мисля, че мерките, които се вземат на политическо ниво са насочени така, че да се осигури максимална подкрепа за Украйна, но да не се позволява директното включване на ЕС в конфликта, каза в отговор ген. Брийгър. Той подчерта, че способността на Украйна да се защитава е тясно свързана с помощта, която получава от Запад. Дали е достатъчно - не се нае да каже конкретно. Украинските войски са по-добре тренирани и мотивирани от руските, но #Русия разполага с огромен ресурс, а сегашният етап на войната изисква точно това, коментира той.

С продължаващото въоръжаване на Украйна е въпрос на време конфликтът да излезе извън нейната територия. Източна Европа, България може да се превърне в прифронтова държава при евентуален сблъсък, обобщих дискусията след заседанието.

В комисията попитах още дали анализите на ген. Брийгър показват, че конфликтът може да се реши на терен. Очакваше се с помощта, която Западът предоставя на Украйна войната да приключи, но виждаме, че Русия напредва – малко по малко, но напредва. В отговор ген. Брийгър заяви, че това е политически въпрос. Едни от най-високопоставените политици от ЕС и САЩ работят за намиране на решение, но позициите на двете страни са далече една от друга.

Според мен още в началото на конфликта ЕС трябваше да търси пътища за дипоматическо решение, за преговори между Брюксел, Вашингтон и Москва. И имаше такава възможност – в края на март президентът на Украйна Володимир Зеленски направи предложение и Москва се съгласи да го разгледа, припомних още след заседанието. Тази война се превръща постепенно в конфликт между НАТО и Русия. Събитията показват, че предоставянето на все повече оръжие и логистика не променя развитието на бойните действия в полза на Украйна. Тя отстъпва бавно и системно все повече територия. Продължаващата военна помощ, стремежът конфликтът да бъде решен на терен, вместо да се търси дипломатическо решение и постигане на взаимен компромис, може да изправи Украйна пред по-големи загуби.

В изложението си пред европейските депутати ген. Брийгър спомена на няколко пъти помощта, която 27-те държави членки на ЕС оказват на Украйна. Според него се изгражда координиращ механизъм, който да подпомогне финансово онези от тях, които са предоставили материали за #Киев.

Той поиска Европейският съюз да отделя не само повече средства за #отбрана, но и те да се изразходват по-ефективно, а държавите членки да увеличат сътрудничеството и координацията по между си. Генералът посочи и 

няколко числа – за последните 21 години разходите на ЕС за отбрана са се увеличили с 20%, на САЩ – с 66%, на Русия – с над 290%, а на Китай – с повече от 590%. През 2020 г. държавите от ЕС са похарчили общо и координирано едва 2,5 млрд. евро за инвестиции и технологични изследвания в отбраната. Председателят на Военния комитет поиска съществуващите механизми в ЕС за сътрудничество, особено за иновации и изследвания, да станат по-фокусирани и ефективни. Според него трябва да се инвестира в областта на #киберсигурността и киберзащитата, както и в космическата отбрана. Ген. Брийгър беше категоричен, че държавите членки трябва да работят по-тясно и координирано по между си, защото нито една от тях не би могла да се справи сама със съществуващите в момента предизвикателства.

Най-спешно, според него, е да се увеличи бойната способност на силите в ЕС като в следващите пет години се навакса разликата между отделните държави.

Според мен Европа трябва да се стреми към стратегическа автономия, към самостоятелна външна политика, но тази перспектива намалява чрез въвличането й във войната в Украйна.

Робърт Брийгър призова военният аспект на конфликта в Украйна да не измества напълно вниманието на ЕС и от другите неблагоприятни ефекти, които войната има – икономически, енергийни, хуманитарни, особено в региони като Сахел в Африка", пише евродепутатът Ел.Йончева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени