FACEBOOK

444 лв. повече за ток, парно и горива т.г. на човек плащаме заради войната и санкциите, нов тласък нагоре идва с въглищата

Заради кризата в Украйна и санкциите на ЕС върху кремълския износ на енергоносители, всеки гражданин на ЕС ще плати тази година 227 евро или 444 лв. повече, отколкото миналата, показва официално френско проучване. За семейство с 2 деца това значи 1776 лв., което у нас означава нещо като разходите на средна българска фамилия за 1 месец.

Това е разликата или горницата, която даваме за спекулативното покачване на цените на тока, отоплението, нефта, газа, горивата през последния месец и половина и отражението им върху останалите стоки, които потребяваме, пресмятат парижките експерти.

Въпреки това Европейският съюз направи нов пакет от санкции, вече и срещу въглищата, които внася от Русия. Те осигуряват 47,6% или на практика половината от целия внос на ЕС на този вид енергоносители, като при някои страни като например Италия процентът е с 10 на сто по-висок.

Интересно е да се отбележи, че ефектът му се оценява на 4 млрд.евро по-малко приходи за Кремъл. Експертите веднага оценяват, че това е цената за целия внос на въглища в ЕС от РФ, но от друга страна, след спекулативното повишение на котировките през последния месец и половина, които се утроиха, на практика означав, че Евросъюзът ще се опита да внесе 1/3 по-малко като количество от твърдото гориво т.г.

Така реално Путин нищо няма да загуби, а контрата ще дойде в европейските, в това число – в българските потребители. Защо?

Анонсите са, че замяната ще дойде от страни като Австралия, която изгуби основния си конкурент – Китай, който замени вноса от нея с руски, и Колумбия. Като се сметнат силно повишените транспортни разходи, поради скока на нефтопродуктите, това значи, че въглищата в ЕС значително ще вдигнат цената си.

Оттам ще скочи и себестойността на тока и отоплението за всички ни, особено за българите, защото делът на въглищните централи в производството ни на енергия все още е доста висок.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени