FACEBOOK

НЗОК поема осигуровките на украинците

 Здравната комисия в НС прие с акт на МС да бъдат отпуснати средства за здравно осигуряване на бежанците от Украйна. Депутатите гласуваха промени в Закона за здравното осигуряване, внесен от "Продължаваме промяната". 10 народни представители гласуваха "за", "против" нямаше, "въздържали се" бяха 8.

Законопроектът предвижда право на медицинска помощ за бежанците, съгласно която всяка болница е длъжна да извърши за пациенти в тежко състояние. Националният закон гарантира достъпа до спешна медицина помощ, но не е така за лекарствените продукти и доболничната медицинска помощ.

"За лицата със статут на временна закрила със задължително здравно осигуряване в НЗОК ще се създаде практическа възможност за заплащане от Касата, като статутът на временна закрила е извънреден по решение на МС. Източниците на финансиране ще дойдат също с акта на МС. Ще има оптимални възможности за лечение на лицата, пристигащи от Украйна - български граждани и бежанци", посочи шефът на комисията Антон Тонев. По думите му се осигурява пълна степен на медицинска помощ, изисквана от ЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени