FACEBOOK

10,4% годишна инфлация очаквана от МинФин

10,4% се очаква да достигне средногодишната инфлация в България през 2022 г., сочи пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите (МФ). Новият базов сценарий се различава драстично от този през октомври, пише Investor.bg.

В есенната си прогноза държавните финансисти очакваха средногодишната инфлация да бъде 2,2%, а растежът на БВП – 4,9%. В новата прогноза обаче е заложено средногодишно поскъпване на цените от 10,4% и нарастване на икономиката с едва 2,6%.

Водещ принос за това ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 16,4% на годишна база през декември. Повишението в цените на транспортните горива се очаква да достигне 25,1% в края на годината. „Съществен принос ще имат и компонентите на базисната инфлация, поради очакваните вторични ефекти от ускореното поскъпване на енергоносителите и затрудненията във веригите на доставки. Услугите ще поскъпнат с 8,1% в края на 2022 г., а неенергийните нехранителни стоки – с 6%“, пише в пролетната прогноза.

В новия базов сценарий се посочва, че кризата в Украйна променя икономическите перспективи за България през 2022 г. и в средносрочен план.

По отношение на потреблението на домакинствата се очаква растеж в размер на 2,4%. Това представлява съществено забавяне спрямо отчетеното нарастване от 8% през 2021 г., както и спрямо оценката от предходната прогноза за увеличение от 3,8%.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени