FACEBOOK

1/2 БСП не отиде на срещата с Нинова

Цели 50% от областните и общински председатели на Левицата игнорихара поканата за лични разговори с централното ръководство на Позитано, съобщи Червен Ефир. Напомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова ги покани на срещи този уикенд. В събота на разговорите трябваше да присъстват представители на общините от областите Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Силистра, Русе, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен, Добрич, Пловдив, Кърджали и Плевен, но само половината се отзовали. Социалистите от Пловдив - втората по брой и сила областна организация, пък (където соцлидерът бе водач на листата) категорично отхвърлиха поканата. Те заявиха, че подобен разговор сбезвъзвратно закъснял и поискаха твърдо оставката на Нинова.

На срещите са присъствали: шефът на предизборния щаб Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Вяра Емилова – секретар Общи дейности и Ирена Анастасова – зам.-председател и водач на листата в Ловеч. В неделя към тях са се присъединили  Кристиан Вигенин и Христо Проданов. Основни теми за разговор са били да подава ли оставка Нинова, да подкрепи ли Слави Трифонов, кратък анализ на лошите резултати от изборите, въпроси, ако Радев даде на БСП третия мандат какво да се случи и да има ли подкрепа за втори мандат на президента.

„Не мога да повярвам, че затова ни разкарваха от другия край на България“, коментира участник в срещата. „Напълно излишни въпроси за Радев и подкрепата му. Още на конференциите си през зимата казахме, че БСП твърдо трябва да издигне Радев и Йотова за втори мандат“, заяви още един от присъстващите председатели. Странно стоял и въпросът на Нинова – да подавам ли оставка, след като самата тя каза на пресконференция, че отговорността я поема Изпълнителното бюро вместо нея. Много остро са били поставени въпросите, свързани с ресурсното обезпечаване на структурите, спускането на водачи в абсолютно непознати за тях райони, както и липсата на ясни насоки и послания в кампанията. Като причини за лошите резултати от ръководството споменали „коронавируса, лошото време и несистемните партии”. Напомняме, че съратникът на Нинова – Филип Попов пък обяви, че резултатие са такива заради „много починали симпатизанти”.

В неделя разговорите продължили с организациите от Смолян, Разград, Велико Търново, Габрово, Търговище, Враца, Видин, Монтана, София област, София град, Пазараджик, Перник, Кюстендил и Благоевград. И от тази група области са присъствали едва 50% от общините, като ясно са се чули гласове за поемане на отговорност от страна на Нинова и незабавен конгрес.
Причините, за загубата на изборите, които са изтъкнали участниците във всички срещи са били различни – основно, обаче е било липсата на комуникация с организациите, липсата на ясна подкрепа за втори мандат на Радев и Йотова, напрежението, предизвикано от вътрешнопартийния избор и др. Имало е директни обвинения и към Зафиров, който отговаря за организационното състояние на партията, както и към самата Нинова. Изключително силни изказвания са направили председателят на БСП-София Калоян Паргов, областният и общински председатели на Перник, общинкият председател на Габрово, Девин, Созопол, областният председател на Смолян, Добрич, Велико Търново и др.
„Няма да прочетете никъде за моето изказване, защото то съдържаше само едно – Оставка и конгрес!“, коментира участник в срещата.
„Разкараха ни за нищо, добре че другарите решиха да не идват и изпратихме 3-ма представители, защото беше по-скоро ПР-сбирка, за да се снима Нинова с нас“, коментира възмутена председателка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени