FACEBOOK

Оставка или кандидат-президент: Нинова мълчи

Корнелия Нинова, която се скри в изборната нощ, след като 3 дни преди изборите обяви, че ще се смее на социолозите, които й даваха над 20%, пък тя изкара финално няма и 15%, не отговори на 19 минути: Ще подава ли оставка? Или ще следва плана си, ако не й помогнат да стане премиер онези, дето й го обещаваха, да се пробва за кандидат – президент? Да, тя сериозно е разправяла тези работи пред хората си, вместо да работи за БСП и за кампанията й.

И тя е трета като Първанов на парламентарни избори, но нито е той, нито е 2001 г. Търсихме я в нощта на изборите, търсихме я в утрото, което е по-мъдро от вечерта, при това два пъти в понеделнишкия предобед.

ГРЕШКИТЕ:

Първата беше, че не изведе БСП от парламента на 2 септември с Великото народно въстание – тогава щеше да спечели от протеста, който победи на изборите, макар те да закъсняха повече от половин година.

Най-голямата грешка на Нинова – не подкрепи Радев, нейната единствена победа за 5 години като председател на БСП. Сега президентът ще бъде напълно в правото си, при връчване на трети мандат по негов избор, да не посочи социалистите. Въпрос на процедура – Нинова и нейното обкръжение нали така с дяволита усмивка обясняваха колко било трудно да подкрепят държавния глава, смятайки че го унижават. Е, видя се кой-кого. Мая и Слави, за сметка на това, го подкрепиха – двамата заедно са двойно повече като % от гласовете от БСП.

Стратегическата грешка: унизи Сергей Станишев на конгреса на БСП, след като вече си беше осигурила смазващо мнозинство от 2/3 в Националния съвет.

Ако беше лидер, ако беше разумна, сама щеше да го предложи за пожизнен член на ръководството – това е шефът на Партията на европейските социалисти – първият и единствен българин, който е бил, е и ще бъде председател от такъв ранг.
В личен план: не послуша съветите, а повтори опита на най-дългогодишния соцлидер за достлук с ДПС. При него поне беше явен.

Тактическата грешка, свързана с горната: обгради се с тотално неадекватни на времето и професията пиари, които нямат нищо общо с този занаят: Валерия Велева, един художествен самодеец от Казанлък с гробищна агенция – интересна метафора, плюс бивш съветник на президента, който й даде 27 - 28% на 1 април в свое „проучване”.

А опитът показа, че единствената печеливша кампания на БСП беше единствената с добър пиар – Ямбол. Червените печелят само там, правят чудесния резултат от 27%, който в национален план би им донесъл победа, а всичко се дължи на водача Кристиан Вигенин и неговия екип, които не спряха да мислят и да работят.

Наполовина – 13,7%, е резултатът в Бургас, където водач беше скандалният Петър Кънев – заради бизнеса на неговата печатница дни преди старта на кампанията БСП получи от ГЕРБ и двете партии гласуваха единодушно въвеждането на екостикери – 300 000 000 лева за когото трябва и двойни цени на прегледите за 3,7 млн. български шофьори.

Сбърканата кампания си има и цена - разоряване на БСП, която взе наполовина по-малко гласове от изборите през 2017 г. и ще има субсидия наполовина за издръжка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени