FACEBOOK

Урсула избра за бг еврокомисар кандидатката на ГЕРБ, Лорер за шеф на БНБ от ППДБ

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, както 19 минути прогнозира, реши да избере за български еврокомисар Илиана Иванова, номинирана от ГЕРБ. Това е станало, след като тя и издигнатият от ППДБ Даниел Лорер са се явили на интервю. ГЕРБ-ерката е спечелила безапелационно. До избора не от страната, както е редно, а от ЕК се стигна, след като премиерът Николай Денков и кабинетът му, противно на закона и правилника на МС, не посмяха да предложат номинация. Иванова е бивш евродепутат от ГЕРБ. Досега България е била представлявана от 4 жени в европравителството.

“Изпратихме двама кандидати за еврокомисари, след като и в писмото на Фон дер Лайен се искаше това. Малко съм изненадан, че събитията се развиха толкова бързо. Това е номинация, оттук -насетне има и още етапи”, коментира пред журналисти в Брюксел Денков.

"Урсула фон дер Лайен в предварителни 5 минути, в които бяхме насаме каза, че е взела това решение. Това, което се разбрахме е, че официалното съобщение трябва да дойде от ЕК ", допълни той.

Отпадналият Лорер ще бъде предложен за поста управител на БНБ на ППДБ. Ден по-рано финансовият министър Василев отхвърли подкрепа за сегашния гуверньор Димитър Радев с абсурдния мотив, че бил отлагал еврото. Истината е, че като служебен министър през 2021 г. самият Василев отложи договорената от България и ЕС още през 2020 г. дата 1 януари 2023 г. за влизането ни в Еврозоната. Преди дни Василев предложи съпругата на Лорер и негова дясна ръка за представител на България в борда на Евробанката.

Последва коментар от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който намекна, че е готов да склони за избора на гуверньор на БНБ.

"Не, не може да раздели. Като искат, да има тяхна номинация - ще има 2 и парламентът ще избере. Като дадат по-добър кандидат от Митко... Просто им се учудвам. Да вземат тогава БНБ, щом искат, да го вземат", каза той в кулоарите на НС в отговор на въпрос дали номинацията за шеф на БНБ може да раздели ГЕРБ и ПП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени