FACEBOOK

Абдикираха и от избора на бг еврокомисар, Урсула избира Д.Лорер или Ил. Иванова, изгубихме силния ресор на Габриел

„Не е ясно, след като това правителство не може да реши дори кой да бъде български еврокомисар и оставя това суверенно национално решение на Европейската Комисия, какво изобщо може да реши и какви политики ще определя”, коментира по обидния казус с отказа на коалицията да излъчи представител на нашата държава в правителството на ЕС Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи и настоящ шеф на Института по икономика и международни отношения.

Това е уникум/прецедент на пълна абдикация от независимостта на държава в Съюза, след като кабинетът Денков – Габриел прехвърли на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен избор, който е право и задължение на нашата страна.

Експертът съобщи още нещо много важно: заради отказа на Мария Габриел да остане еврокомисар, нейният силен ресор Образование и наука, който е един от най-важните в Европейската комисия, е разпределен между останалите членове на еврокабинета.

Пред България он еър той посочи, че вследствие на това новият български представител в Колежа в Брюксел ще получи маловажен портфейл, тъй като останалите му колеги движат своите 4 години, а той ще трябва да довършва нещо за по-малко от 1. Но ще запази все пак основната си функция на представител на страната пред Еврокомисията и всички институции в Брюксел и Страсбург. Нещо, което досегашните 4 еврокомисарки така и не проумяха, че трябва да правят, следвайки своите лични задачи и помпането на персоналния си имидж, без да постигат особени резултати в общоевропейските дела.

Експертът подчерта, че кандидатът за поста трябва да притежава няколко характеристики:

Бг представителят така или иначе няма да отговаря за нищо съществено в ЕК и по тази причина експертността му не е от голямо значение, а по-скоро опитът с евроинституциите, което е плюс за кандидатката на ГЕРБ.

Политическата принадлежност е съществена, както 19 минути многократно писа, тъй като еврокабинетът се прави на база резултати от избори и отчита тежестта на отделните партии. Сега мястото в ЕК е на Европейската народна партия, а Продължаваме промяната НЯМА НИКАКВА ЕВРОПЕЙСКА ЛЕГИТИМАЦИЯ – САМО КАНДИДАТСТВА ЗА ЛИБЕРАЛНАТА ПАРТИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАНА ОТ ДПС.

Половата принадлежност също е от голямо значение, тъй като джендър – балансът е важен за самия председател на Европейската комисия, още повече дни след приемането не като пожелателна, а като задължителна за ЕС на Истанбулската конвенция. Т.е. редно е жена да смени жена. Никак не е случайно, че говорител на ЕК, т.е. на фон дер Лайен обяви радостта й от факта, че досега само жени са представяли България в ЕС.

Въпросът е политически: колко унижения може да изтърпи в рамките на броени дни семейство Лорер, след като съпругата беше първо назначена от Асен Василев, чиято дясна ръка е тя, за бордовичка на Евробанката, а ден след това се наложи да бъде освободена, тъй като финансовият министър не спази нормативно установения ред за одобрение на кандидатката от цялото правителство. Това става в „кабинет на законността”, както го определи коалиционният партньор Хр. Иванов.

Сега, ако трябва да отпадне и съпругът Даниел Лорер, влиятелен депутат, това може да предизвика и публични процеси на разделение в ПП, тъй като е обществена тайна, че лагерите на въпросното семейство и съпредседателя Асен Василев и на Кирил Петков и Лена Бориславова са във война.
Напомняме, че на последната се приписва изнасянето в медиите на информацията за скандалното определяне на Виолета Лорер за бордовик в Евробанката от срещата, където скандалът избухва пред премиера Денков.

Тези неща се следят и в Брюксел, където има достатъчно интриги и скандали, за да се добавят и още, при това от „лошия ученик” – България.

На този фон членът на Европейската сметна палата Илиана Иванова е изключително балансираното от гледна точка и на ЕС, и на НАТО предложение на ГЕРБ за български еврокомисар. От 2022 г. до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване.

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ. През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. Владее английски, френски ,немски и руски език.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени