FACEBOOK

САЩ наредиха да пуснем РСМ в ЕС

Шолц идва накрак в София, за да свалим ветото

„Вашингтон води преговори със София и Скопие на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове”, заяви  говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. „Време Република Северна Македония (РСМ) и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС възможно най-скоро”, подчертаха от ведомството.

„Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори”, посочи Прайс.

„САЩ и РСМ потвърждават своя ангажимент за регионална интеграция в Западните Балкани чрез политически, икономически и инициативи за сигурност и подчертават подкрепата си за икономическата интеграция и просперитета на региона”, се казва в общо изявление на правителствата на двете страни, по повод първата среща от процеса на стратегически диалог между тях. Щатите настояват още за включване на РСМ в регионалните инициативи за стабилност и сигурност, както и намерението на РСМ да стане член на Инициативата на трите морета.

Още преди седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор посочиха, че „процесът се ускорява”.

Напомняме, че още в каря на м.г. конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени (бивша служителка на консулството на Югославия в САЩ) заговори за американски санкции срещу България заради ветото върху европреговорите на РСМ. Тя подхвана и т. нар. Месец на македонското малцинство, в който се чества "техният език и култура". Скандалното е, че към тях автоматически добавиха и българите в САЩ, което възмути нашата диаспора.

В началото на т.г. пък от американското посолството у нас обявиха, че работят с българското правителство по въпроси, свързани „със зачитането на правата на македонското малцинство в България”.

В събота пък изненадващо се появи новината, че германският канцлер Олаф Шолц ще включи и България в двудневната си визита до Балканите. Целта на неочакваното посещениуе е най-вече да се опита да прокара компромисен вариант, с който да се преодолеят различията между страната ни и Скопие. В потвърждение на това е и програмата му - в един и същи ден (11 юни) той ще посети България и РСМ. Фокусът на пътуването ще бъде именно европейските перспективи на страните от Западните Балкани, уточниха от пресслужбата на канцлера.

„Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати”, заяви още миналата седмица президентът Румен Радев. Така той отрече фейка на промакедонската агенция БГНЕС, която съобщи, че  се подготвя негово посещение във Франция на заради Скопие. Медията съобщи, че на последния коалиционен съвет от 27 май било обсъждано предложение на френския президент Еманюел Макрон за вдигне ветото за започване на европреговорите на РМС.

Българският държавен глава намекна, че темата може да бъде решена чрез референдум у нас.

„Що се отнася до мнението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата РСМ е НС, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът“, категоричен бе Радев. Попитан дали говори за референдум, той отвърна: „Не, вие го говорите“. От думите му пролича, че подобен вариант е напълно възможен.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени