FACEBOOK

Oбещанията на РСМ да се превръщат в резултати: Радев

 “България очаква многобройните обещания на Република Северна Македония (РСМ) да започнат да се превръщат в резултати, които да укрепват взаимното доверие”, призова президентът Румен Радев, който се срещна с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 ”Само реален напредък в двустранния диалог с България и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка”, посочи държавният глава.

 “Страната ни очаква този диалог да води до конкретни стъпки по отношение на предоставянето на конституционни гаранции за реалното спазване на правата на македонските българи, преустановяване на езика на омразата към България и българите, съхраняване на вековното българско културно и историческо наследство на територията на РСМ, преди да даде съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС”, настоя още Радев.

Вархеи изрази разбирането на EK за значението на откритите въпроси между България и РСМ и потвърди готовността си да продължи да работи за тяхното устойчиво разрешаване. Той открои и заявената от правителството на РСМ готовност за постигане на резултати в двустранния диалог с България, включително по отношение на предоставянето на конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени