FACEBOOK

Македонските българи да ги има в Конституцията на РСМ: Радев

“Загърбването на политическите проблеми рано или късно ще доведе до блокиране на процеса на европейска интеграция на Скопие”, заяви президентът Румен Радев, който посрещна на Дондуков 2 представители на организации на българите в Република Северна Македония (РСМ).

“Аз настоявам да има ясни гаранции и устойчив процес по пътя на евроинтеграцията на РСМ. България е страната, която иска най-много това да се случи и затова държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ”, обяви Радев. „Тук в никакъв случай не става дума за намеса във вътрешните дела, а за израз на нашата загриженост и подкрепа за ефективния и устойчив път на Скопие към ЕС”, подчерта той.

„Това е задължително условие за даване на съгласие от страна на България за начало на европреговорите”, подчерта президентът. “Държа на това, както и да има ясни гаранции за защита на българското културно-историческо наследство в РСМ. Преди да отворим вратата за начало на преговорите следва да видим и ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омразата”, категоричен бе Радев.

“Пътят към членството на РСМ в ЕС следва да се основава на зачитане на човешките права, на покриване на Копенхагенските критерии, на изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало. Категорично трябва да бъде сложен край на този процес на насаждане на омраза към българите и България”,  настоя държавният глава.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени