FACEBOOK

Отстъпваме цар Самуил на Скопие?

Капитулираме заради ударното вкарване на РСМ в ЕС: Велизар Енчев

“Tова е не успех, а провал”, заяви докторът по международно право и бивш български посланик в региона Велизар Енчев, коментар за работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония (РСМ). Той визира думите на проф. Ангел Димитров, който обяви по-рано, че „има напредък, а за цар Самуил работата е свършена, договорихме се за съвместно тържество”.  Останалите представители на страната ни допълниха, че “ако остане време”, то ще бъде обсъдедн и въпросът за Гоце Делчев.

“Очевидно е! Капитулантската директива на Кирил Петков за ударно вкарване на Скопие в ЕС ударно се изпълнява от родните историци в комисията”, констатира Енчев.

“Съвсем случайно директивата дойде няколко часа след задушевния  телефонен разговор на държавния секретар на САЩ с македонския премиер”, отбеляза той. Напомняме, че Конгресът на САЩ  многократо лобира за македонските интереси за сметка на нашата страна. В края на м.г. от там заговориха за американски санкции срещу България заради ветото върху европреговорите на РСМ.

“Е, това е грандиозният успех! Съвместно ще честваме с македонистите цар Самуил”, посочи  Енчев. “В този политкоректен дух най-сериозно предлагам съвместно честване с Франция на Краля-слънце Луи XIV. Не че Луи има нещо общо с България”, добави с ирония той.

“Наред е Гоце Делчев. Колко му е да отпишем и неговото българско име и го харижем на Скопие”, посочи още Енчев.

Припомняме, че още миалата семица премиерът Петков индиректно призна македонско малцинство, което не съществува. Повод за коментара стана изявлението на българския премиер пред македонския му колега Димитър Ковачевски в София.

„Има няколко поетапни цели, които трябва да изчистим, включително защитата правата на малцинствата“, обяви  той пред македонския му колега Димитър Ковачевски. Думите му означават, че освен българско малцинство в РСМ има и македонско у нас, а това не е така.

Още в началото на т.г. от американското посолството у нас обявиха, че работят с българското правителство по въпроси, свързани „със зачитането на правата на македонското малцинство в България”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени