FACEBOOK

Пуснете европреговорите за РСМ до юни: Германия

България да изчисти проблемните въпроси, свързани с Република Северна Македония (РСМ), за да могат Скопие и Тирана да започнат преговорите за членство в ЕС още през първата половина на годината, настоя настоя външният министър на Германия Аналена Бербок. Тя заяви пред германски медии, че е обсъдила темата в двустранен разговор с българския си колега Теодора Генчовска в Люксембург.

"Имах разговор с българсия външен министър, като се съгласихме, че е важно в сегашната ситуация да започне този процес на разширяване. И се надявам много, че България може и ще изчисти спорните точки", обяви тя, от което става ясно, че страната ни е склонна да даде зелена светлина за Скопие.
Напомяме, че Генчовска е министър от квотата на ИТН, а през последните формацията категорични твърдяха, че няма да позволят безусловен старт на европреговорите за РСМ.

Слави Трифонов и Ива Митева дори се заканиха да напуснат управляващата коалиция, ако не бъдат спазени всички условия от договора за добросъседство меджу двете страни.

“Позицията на България за започване на преговорите за членство с РСМ остава непроменена”, заявиха малко по-късно в позиция от МВнР, която се появи в отговор на информацията, че министър Генчовска е разговаряла по темата с Бербок.

”Министърът на външните препотвърди българската позиция по време на разговора си с германския външен министър. Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове”, подчертаха от ведомството.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени