FACEBOOK

Петков, БГ достойнството не е за продан: Слави

„Премиерът заобикаля и ветото на НС за РСМ. Всички сме на улицата и отиваме на избори!”, сече Мая

“Има неща, които не се търгуват”, заяви във Фейсбук лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов, визирайки изпълнението на договора ни за добросъседство с Република Северна Македония (РСМ) и членството и в ЕС. Той обвини премиера Кирил Петков, че се опитва да заобиколи позицията, заложена в коалиционното споразумение на управляващите, за югозападната ни съседка. “Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в РСМ – също. Историческата памет и истина – не са за продан”, категорично подчерта Слави.

„Премиерът Петков през цялото време се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България за Скопие в ЕС без никакви условия”, обяви Трифонов. По думите му това предварително е “уговорено някъде на тъмно”. 

“Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта Външна политика, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите с РСМ за членството им в ЕС ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 г.”, напомни Слави.

„Петков желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с НС. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента”, подчерта още Трифонов.

„Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от ИТН, когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос”, посочи с недоумение той.

„И още нещо. Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи. Искам само да му напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на НС и МС”, подчерта Трифонов.

“Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към РСМ”, заключи лидерът на ИТН.

Последва бърза реакция от страна на лидера на Изправи се.БГ Мая Манолова, която също коментира темата на своята страница във Фейсбук.

„Трифонов е написал преди малко, че Петков е обещал още през юни да даде съгласие за започване на преговорите на РСМ с ЕС. Въпреки ветото на НС, въпреки неизпълнението от страна на Скопие на Договора за добросъседство от 2017г. Не разбирам как премиерът може да си позволи да прегази волята на българския парламент, как може да пренебрегне обществения консенсус, че трябва да защитим националното си достойноство, историята си и правата на българите в С. Македония”, написа тя.

“Няма цена, която да оправдава подобна сделка с националния ни интерес и достойнство!Ако това се случи зад гърба на българския народ - всички сме на улицата и отиваме на избори!”, закани се Манолова.


 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени