FACEBOOK

БГ споразумението със Скопие е готово и съгласувано между премиерите

"Имаме информация, че вече има проектодокумент, т. нар. нон пейпър, който циркулира между Скопие и София”, обяви пред македонския Канал 5 шефът на парламентарната комисията за външни работи на Република Северна Македония (РСМ) и бивш външен министър в кабинета на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.


“С документа са запознати и премиерите, и външните министри на двете държави", подчерта той.


Напомняме, че това е предният път когато научаваме от чужди източници за действието на кабинета спрямо югозападната ни съседка.


Милошоски информира, че от опозиционната партия са изпратили искане до премиера Димитър Ковачевски да се яви пред комисията по външна политика и да представи проектодокументите, по които правителствата на България и РСМ водят преговори.
Броени дни преди това македонският премиер уверяваше, че “няма тайни преговори или тайно споразумение, а отношенията с България се основават на честна комуникация”

"Правителството, което крие нещо от депутатите, крие нещо и от обществеността", каза Милошоски. Според него "отстъпките би трябвало да се обвързват с членството, а не с преговорите за членство в ЕС".


“България обеща да пусне РСМ в ЕС до юни”, обяви пред европейските медии и външният министър на Германия Аналена Бербок. Тя посочи, че е обсъдила темата в двустранен разговор с българския си колега Теодора Генчовска в Люксембург.

“България да изчисти проблемните въпроси, свързани с РСМ, за да могат Скопие и Тирана да започнат преговорите още през първата половина на годината”, настоя настоя №2 в кабинета на Германия.


Напомняме, че Генчовска е министър от квотата на ИТН, а през последните формацията категорични твърдяха, че няма да позволят безусловен старт на европреговорите за РСМ.


“Работим с Ковачевски по много координиран начин. Имаме много фокусирани срокове. Поставихме си няколко поетапни цели, които трябва да бъдат постигнати.

РСМ има място в европейското семейство, колкото се може по-бързо. Нашето правителство е ангажирано да постигне този резултат, колкото се може по-експедитивно”, заяви премиерът Кирил Петков преди седмици. Тогава той индиректно призна, че у нас има македонско лацинство, а това не е така. Реално у нас има 140 хил. македонци с български паспорти, които вече се самопризнаха за българи.


„Правителството у нас явно се кани да изпълни до средата на май една от външните поръчки, за които беше поставено власт, а именно да допусне Македония до началото за преговори за членство в ЕС, без тя да е изпълнила условията на договора с България от 2017 г.”, заяви тогава почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.


Още в края на януари министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че междуправителствена конференция с РСМ и Албания може да се състои още по време на френското председателство на ЕС. То приключва на 1 юли, т.е. има поставен срок до 30 юни. И тогава новината пристига не от София, а от Париж.


Припомняме, че за да започнат преговори, България трябва да даде съгласие, защото само тя от всички държави в ЕС ги спира. Преди месеци позицията на страната ни по въпроса беше категорично в обратната посока.

В края на кабинета Янев 2 не се допусна старт на европреговорите с РСМ. Още тогава френското председателство в ЕС настоя спорът с югозападната ни съседка да бъде решен час по-скоро.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени