FACEBOOK

Радев с вето на БТР-ите за Украйна

МВР, граничарите и пожарната остават без техника, алармира президентът

Свързани новини

Президентът Румен Радев наложи вето на решението на НС, с което България безвъзмездно предоставя на Украйна бронирана транспортна техника. Припомняме, че в края на ноември парламентът прие споразумение, според което страната ни ще ще си даде полицейските БТР-и на армията на бившата съветска република. Според кабинета на Сглобката те са с “отпаднала необходимост”.

Според президента, който е генерал обаче машините могат да се използват за охрана на границата или при бедствия и аварии. Напомняме, че решението за дарението беше взето със 152 гласа "за" и 57 "против" от БСП и Възраждане. Сега премиерът Николай Денков лаконично прогнозира, че мнозинството ще преодолее ветото. Същото заяви и шефът на НС Росен Желязков, според когото “президентът е последователен” в позицията си.

В споразумението е записано, че България ще предостави на Киев техниката, която иначе е предвидена за нуждите на МВР, но е “с отпаднала необходимост”.

Допълнително е предвидено да дадем и наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ. С решението се упълномощава министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация.

Сега обаче Радев върна за ново обсъждане в НС въпросното споразумение. В мотивите към ветото е отбелязано, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника наистина е с “отпаднала необходимост”.

“Във водещата парламентарна комисия по отбрана само 1 неин член е взел участие в обсъждането. Oт дебатите в пленарната зала става ясно, че едва няколко народни представители са се запознали с Приложение № 1 към Споразумението. Провеждането на двете гласувания в рамките на 1 ден допълнително ограничи възможността на депутатите да се информират за точните параметри на документа, преди да го ратифицират”, пише Радев.

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет", подчерта президентът.
Държавният глава посочи, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции Гранична полиция и Пожарна безопасност и сигурност на населението.

"Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони", заяви президентът.

"Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им", напомни държавният глава.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени