FACEBOOK

Земеделците готвят протести заради зърното от Украйна

Земеделските производители от всички сектори са готови за протест срещу решението за възобновяване на вноса на зърно от Украйна, обявиха на брифинг от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според тях това би подкопало възможностите за продажба на своята реколта.

Шефът на организацията Илия Проданов уточни, че вносът от Украйна е заплаха за сектора, не защото ще намали печалбите, а защото ще обрече производителите на невъзможност да покрият вложените разходи.

“Решението за падане на забраната за вноса на украинско зърно ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще има протести”, предупреди млако преди това и земеделският министър Кирил Вътев пред bTV.

Той се надява на разум при окончателното решение не само от страна на депутатите, но и от страна на зърнарите. Вътев посочи, че производителите ни нямат шанс да бъдат конкурентни на украинските стоки. “Чувствителни сме към слънчогледа и нерафинираното олио”, изтъкна министърът.Вътев се надява да бъде изслушан в НС.

Напомняме, че ППДБ ще предложи отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна. Съответното  проекторешение вече е внесено в НС и е  подписано от лидерите на Доброто Кирил Петков и Атанас Анатасов, както и от Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС. Документът е разписан и от шефа на СДС Румен Христов и депутата от ГЕРБ Александър Николов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени