FACEBOOK

Бракуваме нашите С-300, за да ги дадем на Украйна

Комисията по отбрана в НС прие Проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна. Органът подкрепи предложението страната ни да изпрати на Киев “неизправни ЗРК С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост за нуждите на МВР”. „За“ гласуваха 11 депутати, а 4 бяха „против“. Вносители на проекта са депутати от “некоалицията” - ГЕРБ, ППДБ и ДПС, а сред подписалите са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Христо Иванов. Министърът на отбраната Тодор Тагарев защити предложението идаже предложи помощта да се разшири.

Мотивът на управляващите да дадем и последните си средства за ПВО на Украйна е, че "страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси”. Оказа се, че само Русия може да може да ни осигури нужната техническа поддръжка. “Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия", пишат вносителите в мотивите си.

Според опозицията предоставянето на ракетите е стъпка към лишаване изцяло от зенитно-ракетните комплекси на страната. Борислав Гуцанов от БСП отново поиска оставката на министъра на Тагарев.

“Предоставяме няколко допълнителни неща на Украйна, боеприпаси, неизправни ракети. Няма нищо супер интересно, разбрах, че БСП са създали някакво очакване и напрежение, не виждам за какво е”, коментира санкционираният по Магнитски - Пеевски.
Напомняме, че още преди 1 г. секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин посети страната ни, за да ни убеди да предоставим нашите С-300 за отбраната на Украйна. Тогава обаче това не се случи, тъй като бе обяснено, че комплексите са основен елемент от нашата противовъздушна и противоракетна сигурност и фактически само те пазят небето над София.

Предимството на тази система пред американските Пейтриът е, че радиусът им на действие покрива 360 градуса, спрямо 120 градуса на ПВО системите, произвеждани в САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени