FACEBOOK

Председателството на Нинова свърши с оставката: чл. 17, ал. 1 и 2 от Устава на БСП

Соцлидерът Корнелия Нинова се оттегля, но не сега и не е сигурно, стана ясно на извънреден брифинг на Позитано. „Оценявам резултата за БСП като катастрофален”, призна тя и обяви, че хвърля оставка. От думите й обаче се разбра, че фактическото напускане се отлага чак до януари, въпреки устава на партията. Освен това в седмицата между двата тура за избор на държавен глава Нинова нападна президента Румен Радев и собствените си избиратели за провала на Столетницата. Само 2 дни по-рано той получи 92% от редовите избиратели на БСП, само 8% се вързаха на "съмненията" на Нинова, тиражирани вече година с атака по Радев.

Часове преди брифинга от Изпълнителното бюро на БСП-София излязоха с позиция за изборите и също обявиха, че оценяват получените резултати като катастрофални и поискаха „радикални реформи и кардинални промени”.

На свой ред Нинова се аргументира, че „БСП е партия на ред и правила” и щяла трябва да се почака. „Изпълнителното бюро свиква заседание на Националния съвет тази събота. Той трябва да даде мандат за водене на преговори за съставяне на правителство и да свикаме Конгрес в началото на януари вероятно, който да констатира моята оставка, за да няма объркване, интерпретации. След констатирането на Конгреса на оставката ми се избира един от сегашните ми заместници, който да организира пряк избор за следващ председател на БСП”, каза Нинова. Това обаче се разминава с чл. 17, ал. 1 и 2 от устава на собствената и партия.  Там изрично пише, че „правомощията на Председателя на БСП се прекратяват предсрочно:  по негово искане, а неговите функции се изпълняват от зам.-председател, определен с решение на НС” – т.е. веднъж подадена оставката вече е факт веднага и без да се изчаква Конгрес. Напомняме, че Нинова, уж юрист, вече използва подобен неправомерен ход при една от предните изборни загуби.

С подобно противоуставно протакане, тя вероятно възнамерява да се включи в играта за съставяне на кабинет и да изтъргува евентуалната подкрепа. „Дотогава провеждаме сериозни задълбочени разумни и отговорни разговори за съставяне на правителство”, каза Нинова.

По информация на 19’ соцлидерът в остава се надява да получи мястото на шеф на НС в размяна на "своите" депутати за съставяне на мнозинство или ще провали мандата на ПП. Фактическият рекет обаче няма основание, тъй като самата Нинова се провали като водач в 25 МИР-София и изкара 4 пъти по-малко от кандидата на Продължаваме промяната (ПП) - Ицо Хазарта. И в този район, и в другия воден от нея - Варна, резултатите й са по- ниски от процента на БСП. Напомняме, че през цялата кампания тя дори не се яви в 25-ти район, който е на 300 метра от Позитано. С подобни резултати нов лидер на Столетницата би имал явно по-силни позиции и авторитет за преговори.

Нинова прозря вина на Радев за отлива на избиратели и го нападна индиректно дни преди втория тур, с което фактически работи за кандидата на ГЕРБ. Тя нападна Продължаваме промяната, която нарече „новата президентска партия“, "отнела между 10 и 15% от гласовете за БСП", сякаш някой гражданин й е крепостен. Пък и Нинова изкара миналия път общо 13%, откъде да й вземат 15? Също така обяви, че смята за  „изненада“ исканията за оставката ѝ от страна на представители на служебното правителство и инициативния комитет, издигнал кандидатурата на действащия държавен глава. Нинова посочи специално имената на кандидатката за вицепрезидент Илияна Йотова и говорителя на служебното правителство Антон Кутев. Ден по-рано самата каза, че всеки член на Левицата има право да отправи подобно искане, а те никога не са преставали да бъдат такива.

Нинова нападна вътрешната опозиция в БСП, която според нея вече се дублира.  „Една група ми иска оставката, но тя го прави от 5 г., друга група звъни и не иска оставка и ме подкрепя”, каза соцлидерът в оставка. Истината обаче е, че през последните месеци никой в БСП не повдигна глас срещу нея, за да не провали кампанията. Всички публично, медийно и по места се включиха в кампанията доста по-активно от нея.

Освен това Нинова директно обиди гласоподавателите си, като постави под въпрос умствените им способности. "Машинният вот затрудни нашите избиратели, особено вота 2 в 1”. Не е ясно защо тогава на предходните избори същият този електорат не бил толкова объркан.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени