FACEBOOK

ПП откъсна ГЕРБ, а ДПС изпревари БСП

Редовните президентски избори завършиха с очакван резултат, но повторните извънредни за НС донесоха много изненади, сочат данните на ЦИК при 93.28% обработени протоколи. Президентът Румен Радев отива на балож с Анастас Герджиков, а сигурният победител на парламентарния вот е Продължаваме промяната (ПП). Новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев събира 25,46%, което я нарежда на първо място и разбива всички социологически прогнози. Оказа се, че само проучването на 19’ се доближи до реалните резултати от вота.

Втори са бившите управляващи от ГЕРБ-СДС с 22,78% подкрепа. Това вече е втората поредна загуба на партията на Бойко Борисов и е прецедент.

Очакванията за фотофиниш не се оправдаха.

За първи път, откакто се явява на избори от 2009 г. насам, лидерът на ГЕРБ губи и двата района, в които води листа. В Пловдив губи и Кирил Петков. В 25-и МИР в София листата на ГЕРБ е събрала 26,51% докато листата на ПП начело с Ицо Хазарта има 31,90%.

Единственото населено място от този избирателен район, където Борисов бие рапъра е родния град на лидера на ГЕРБ Банкя, показват протоколите.
Напомняме, че на предсрочния вот през юли ГЕРБ бяха изпреварени и от Има такъв народ. Сега обаче и политическият проект на Слави Трифонов претърпя разгром с 9,60% и пето място.

Изненадваща е третата позиция на ДПС с 13,17%. Сараите успяха да мобилизират гласуване в Турция, което им донесе 40% от целия вот в  чужбина, помогна и издигането на Мустафа Карадайъ за кандидат-президент. Изкарват обичайните 300 000 гласа. Имат и близо половината ромски гласове.

Преди вота всички агенции предричаха, че за това място ще се борят ПП и  БСП. Столетницата обаче успя да събере едва 10,28% и за първи път от 1919 г. се оказа четвърта на парламентарен вот. Все още няма гаранции, че тя няма да бъде изпреварена от ИТН при 100% обработени протоколи.

На шесто място се нарежда Демократична България с 6,16%. Другият неочакван резултат е този на Възраждане с 4,88%. Така партията на Костадин Костадинов най-вероятно влиза в новото НС и по този начин избутва Изправи се БГ! Ние идваме!. Формацията на Мая Манолова и триото не успя да мине необходимия праг с 2.30%.Срив претърпяха и бившите коалиционни партньори на ГЕРБ. ВМРО има едва 1.07%, а Атака  0.47%.


При обработени 75,69% СИК протоколи в РИК Румен Радев и Илияна Йотова са получили 49.39%, което е на ръба за победа още на първи тур. Втори тур ще има и заради ниската активност. Те ще се изправят срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева-Матеева с 22.75%.

Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните са гласували 11.81%.

На четвърта позиция са Костадин Костадинов и Елена Гунчева от Възраждане  с 3.93%. Сочените за едни от тримата фаворити Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе са едва  пети с 3.53%.


Фолкдивата Луна Йорданова и Иглена Илиева събират 0.81% и така изпреварват кандидатите на Атака (Волен Сидеров), ВМРО (Милен Михов) и Воля (Веселин Марешки), които получават съответно 0,55%, 0,46% и 0,39% от гласовете. За Валери Симеонов пък процентите към момента са 0,33%.


Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени