FACEBOOK

ПП и БСП синхронно не отидоха при президента

Премиерът Кирил Петков внесе по куриер оставката на кабинета в НС, но игнорира консултациите на Дондуков 2 за съставяне на ново правителство. Продължаваме промяната (ПП) и БСП последователно отказаха да пратят свои представители при президента Румен Радев, което е против конституцията, както ги разкритикуваха юристите.

Напомняме, че миналата седмица това управление стана първото в историята, свалено с вот на недоверие. Всъщност, тази работа я върши парламентът и "мотивът" е неистински.

От ПП внесоха писмо в президентската институция, с което информираха за невъзможност да участват в разговорите за връчване на мандат. Формалният мотив, който изтъкнаха, бе, че в момента се занимават със “спешната работа по актуализацията на бюджета”. Към това от партията на Петков посочиха и други ангажименти, които не позволяват да явяване - Национален съвет на ПП в понеделник и консултации с коалиционните им партньори във вторник. Формацията поиска отделна дата, докато другите партии ще проведат разговорите с държавния глава съгласно обявената вече последователност.

Тъй като поправките в бюджета отиват в пленарната зала в сряда,  когато и ще се гласуват, излиза, че депутатите на формацията ще бъдат готови да отидат при Радев най-рано в четвъртък. Само, ако НС  приключи с темата дотогава.

Малко по-късно и от Позитано 20 обявиха, че ръководството на ПГ на БСП няма да участва в консултациите при президента. Оттам излязоха със същия аргумент, че “в момента тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки предложения”. “Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха от Левицата. През това време според източници на 19 минути соцлидерът Корнелия Нинова не напуска кабинета на Петков, където двамата са се барикадирали.

На този фон, разговорът между Радев и бившите управляващи от ГЕРБ протече спокойно. От партията на Бойко Борисов демонстрираха, че са готови да прехвърлят отговорността за съставяне на бъдещ кабинет на президента.

Шефът на ПГ на партията Десислава Атанасова повтори, че ако мандатът за съставяне на правителство стигне при тях, те ще му го върнат възможно най-бързо. Целта е президентът да стигне до третия мандат. Тогава разполага със свободата да избере на коя парламентарна формация да го връчи. Ако и той се окаже неуспешен, Радев ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебен кабинет и да свика предсрочни избори.

Президентът се поинтересува от преценката на ГЕРБ-СДС дали е възможно да се състави ново управленско мнозинство в настоящия парламент, което да подкрепя ново правителство. „Потенциал за принципна коалиция няма. За безпринципна вероятно има много”, категорично отсече депутатът от формацията и бивш вицепремиер Томислав Дончев.

Последва разговор с ДПС, което се обяви за провеждането нови избори. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви пред Радев, че настоящата политическа криза е естествен край на "политиката, основана на лъжата и омразата". Той също изрази мнение, че “в това НС трудно ще се намери диалог за хомогенно мнозинство”.

Във вторник  държавният глава ще проведат консултации и с представители на Има такъв народ, Демократична България и Възраждане.


Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени