FACEBOOK

Избори през октомври: Социолозите

Петков вече е премиер само формално: Тренд

"Агонията на кабинета тепърва започва”, коментира пред bTV политологът Димитър Ганев от Тренд. „Кирил Петков е само формално министър-председател. Правителството е изгубило мнозинството си, по-скоро то не може да се събере отново ”, подчерта той.

По думите му ГЕРБ, ДПС и Възраждане няма да подкрепят нов кабинет, а няма сигнали и ИТН да се разцепи, за да подкрепят част от техните депутати ПП, ДБ и БСП. Вариантът за нов състав в това НС също не му изглежда възможен - опциите това да стане около ПП, или около другата голяма партия ГЕРБ не изглеждат големи, тъй като и двете партии нямат мнозинство. Опозицията не иска вот на недоверие, те искат управляващите да се пържат в собствен сос, колкото се може повече, затова агонията може да продължи месец или два, докато дойдат избори, смята още той.

Според Ганев може да очакваме следващ служебен кабинет до месец, месец и половина, като той няма да има характера на предишните - няма да е силно конфронтационен спрямо кабинета, а по-скоро ще е с технократски характер и ще се справя с текущите социално-икономически проблеми. "По-лошото е, че ще се произведат избори - в началото или края на октомври - и след тях? Да не мисли някой, че ще имаме по-лека, по-малко сложна и пъстра коалиция?", попита реторично той.

“От Мисията невъзможна вече минахме към Умирай трудно”, коментира и социологът Боряна Димитрова от Алфа рисърч. "Ясно беше, че коалицията е доста крехка, но въпросът на въпросите е защо така внезапно нещо се забърза и бяха разпарчетосани спояващите елементи”, посочи тя.

“Единственото обяснение, което ми изглежда логично, е, че от ПП, която преди 6 месеца дойде със заявката за битката с корупцията, не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията у нас”, подчерта Димитрова, визирайки  кризата в Украйна  и “поредицата от руски зависимости”.

Според нея не е реалистично да имаме чисто нов кабинет в рамките на този парламент - не само поради технологичните сметки, а и защото няма никакъв ресурс да се рестартира каквото и да е.

На евентуални нови избори ще има още по-ниска избирателна активност, прогнозира тя. "Степента на делегитимиране на политическия живот е толкова голяма, че се очаква и по-фрагментиран парламент, и по-различна електорална картина. Няма да е по-леко това, което ни очаква, бъдещето не крие повече оптимизъм. Необходимо е политическо лидерство и отговорност, каквото сега липсва", заяви Димитрова. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени