FACEBOOK

Край на тази коалиция и на тази агония: Слави

Министрите на ИТН демонстративно си биха шута от МС

„Доброволно излизам от управлението”, обяви в извънредно видео изявление във Фейсбук лидерът на Има такъв народ (ИТН) Слави Трифонов. „Изтеглям министрите си и слагам край на тази коалиция и на тази агония”, заяви той. Броени часове преди това хората на ИТН в кабинета демонстративно напуснаха заседанието на МС, което беше посветено на актуализацията на бюджета.

„Причините, поради които тази коалиция не работи и поради която ние нямаме място в нея са две – Република Северна Македония (РСМ) и факта, че в държавата вече няма пари”, разясни лидерът на ИТН. “Напускането на министрите на ИТН е повод”, подчерта той.

"Освен захвърлянето на националните интереси, министрите на Продължаваме промяната (ПП) ни водят към фалит", подчерта Трифонов. "Мерките срещу инфлацията само ще го увеличат", добави той.

„Ще започнат всякакви глупости, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха”, обясни лидерът на ИТН.

“Всичко е въпрос на морал, аз не съм тук заради тази власт и продължавам да не се чувствам политик. Ако ние искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички ползи на властта. Че то сега би следвало да си ми е супер и да се съобразявам с Кирил Петков и Асен Василев”, разясни Трифонов.

„Аз не съм тук заради властта, даже продължавам да не се чувствам политик. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати”, коментира още Трифонов.

Малко преди изявлението трима министри от ИТН напуснаха заседанието на МС заради спор по актуализацията на бюджета. Oт заседанието си тръгнаха външният министър Теодора Генчовска, регионалният Гроздан Караджов и спортният Радостин Василев. Четвъртият, излъчен от партията на Трифонов, енергийният Александър Николов, просто не е присъствал, а неговият зам. е останал.

Генчовска е настояла да бъдат увеличени заплатите в МВнР, а Караджов като шеф на МРРБ е поискал допълнителни средства за пътни проекти. Премиерът Петков и вицепремиерът Василев бяха против скока на бюджетният дефицит с допълнителни разходи.

“Напрежение очевидно има”, прозря в кулоарите на НС шефът на ПГ на ПП Андрей Гюров. Той коментира, че по актуализацията ще си проличи дали партията на Трифонов е надежден партньор.

На свой ред шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви преди заявлението на Трифонов, че “не вижда истинско напрежение в четворната коалиция”.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък определи държанието на министрите от ИТН като "прояви на емоционално състояние". "Всичко е възможно, но трябва да носим отговорност", посочи той на въпрос дали това може да сложи край на коалицията.

Напомняме, че по-рано от ИТН вече заявиха, че в актуализацията на бюджета са игнорирани предложенията им. От партията многократно се заканиха, че ще напуснат управление, ако страната ни отстъпи по трмата за РСМ.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени