FACEBOOK

Отмяна на незаконните екостикери поиска СДС

"ОТМЯНА НА ЕКОСТИКЕРТИЕ, това поисках днес от министъра на транспорта Росен Желязков.
В денят на храбростта изпратих писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков.

В него поисках той да предприеме незабавни мерки, за да се отменят безсмислените физически екостикери.

Цената на новите стикери е ДВА ПЪТИ ПО-СКЪПА от досегашните! Горницата ще отива директно в джоба на депутата от "опозицията" Петър Кънев и неговата печатница Демакс, която очаквано спечели конкурса за печатане като единствен кандидат.

Редица експерти, включително и директорът на ИА "Автомобилна администрация" обяви, че единствената цел на хартиените стикери е "визуален контрол". Извинявайте, но при 1 млрд. за електронно управление да се прави нещо хартиено на загуба за държавата и всички български граждани не е нормално.

Само за една година прогнозната цена за тези стикери е около 10 милиона. Това са около 50 специализирани детски линейки. За безсмислените стикери има пари, но за детски линейки - няма. Е няма да стане!

ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛОТО ПИСМО ТУК:

До г-н Росен Желязков,
Министър на транспорта,
Информационните технологии и съобщенията
От г-н Дончо Златев,
член на НИС на СДС
и представител за Югоизточна България

И С К А Н Е

Уважаеми г-н Министър,

Обръщам се към Вас с молба да предприемете незабавни мерки по промени в НАРЕДБА № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, за да отпадне изискването за печатане на физически стикери, по-известни като „екостикери“.
След редица публични изяви на представители на държавната администрация, най-вече на г-н Бойко Рановски – директор на ИА „Автомобилна администрация“, стана ясно, че системата може да работи изцяло електронно и може да отпадне необходимостта от физически стикер.

В свое интервю по БНТ през м. март, г-н Рановски обяви, че единствената причина да има хартиени стикери е възможността за „визуален контрол“ от контрольорите. Разберете, г-н Министър, че при над един милиард лева дадени за електронно управление не мога да приема това за аргумент. Ще Ви дам пример с гр. Бургас, където вече втора година е спряно печатането на подобни холограмни стикери за „Синя зона“. Щом една община може да си го позволи и това да не попречи на контролните действия, не виждам причина защо Държавата да не го направи.

Уважаеми г-н Желязков,

Общественият интерес по този казус очевидно е нарушен, защото дори и резултатите от т.н. конкурс за изпълнител са показателни. Една единствена фирма, приближена до депутата от БСП Петър Кънев, е участник и печеливш. Така де факто тази фирма ще започне да печата нови и по-скъпи стикери за нещо, което може да бъде спестено на държавния бюджет и на семейния бюджет на стотици хиляди български семейства. В интервюто си по БНТ в началото на годината г-н Рановски обяви, че не очаква поскъпването да бъде повече от 5 лева за гражданите. Месец по-късно пред в. „Труд“ той казва, че увеличението ще бъде 6,80 лв. и то без ДДС. Т.е. увеличението е два пъти в сравнение със старата цена!

С въвеждането на този нов екостикер цялата процедура по печатането му ще струва повече на републиканския бюджет, което също, според мнозинството от българските граждани е нецелесъобразно. Изчисленията показват, че само за една година ще бъдат дадени над 10 млн. лева, което се равнява на приблизително 50 специализирани детски линейки, за които Министерство на здравеопазването отказва да задели средства, за да се подсигурят всички областни градове с поне по една такава.

До мен достигна и онлайн подписка, която са стартирали граждани против въвеждането на хартиен екостикер. Организаторите са срещнали голямо подкрепа от хиляди граждани, които са се включили само за няколко дни в протестното искане за отмяна на това изискване. Това показва, че значителна част от обществото е против физическия екостикер и не желае да плаща повече за нещо, което е безсмислено.
Г-н Министър,

Призовавам Ви, в деня на храбростта – 6-ти май, да предприемете всички необходими действия, за да защитите интереса на стотиците хиляди български граждани, както и този на Държавата. До обявената дата за въвеждането на екостикертие - 12 юли, има достатъчно време, за да се направи ново обществено обсъждане и да се промени Наредбата, било то и от следващо правителство.

Физическите екостикери са абсолютно ненужни и дори са в противоречие с философията на борба с вредните емисии, които трябва да бъдат намалени, чрез новите мерки.

Предварително Ви благодарим за отделеното време и вярвам, че ще подкрепите това безспорно полезно за Държавата и гражданите искане, с което ще покажете своята воля за работа в името на народа!

С уважение,
Дончо Златев
Гр. Бургас 06.05.2021"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени