FACEBOOK

КЕВР атакува със скандални цени

"Точно в часа на избиране на ново правителство, доминираната от ГЕРБ Комисия по енергийно и водно регулиране пуска провокация за ръст на цените на тока и парното за граждани със съответно 13 и 30 процента (второто за София) от Нова година. По същото време, докато новият премиер коментира като първа задача да не се товарят хората и бизнеса с високи цени на енергията. Атака "по Устав".

При положение, че всички производители на регулирания пазар на електроенергия имат силно увеличени приходи от свободен пазар, а разходите на повечето от тях не се повишават. И че във фонд Сигурност на енергийната система са натрупани огромни резерви от високите цени на въглеродните емисии. и от петпроцентната вноска от прихода на всички производители.

Отделно КЕВР предлага 40% увеличение на цената за пренос и разпределение за ЕСО и ЕРП-тата. Това си е директно облагане на бизнеса, отвъд и без това непосилните цени на пазара. С още над 4 лева за мегаватчас.

И още. Цената, на която Топлофикация София продава електроенергия се фиксира на 635 лева за мегаватчас. Колкото беше за фотоволтаици по времето, когато още технологията беше мегаскъпа. Огромна услуга за най-ограбваната през годините енергийна компания, също все още под контрола на ГЕРБ. Един вид всички потребители да плащат баснословни цени за парното на столичани, просто защото Топлофикация се управлява супер неефективно. Един път 30% ръст на парното, втори път двойна над пазара цена на енергията, която плащаме на столичното дружество.

Отделно промяната на правилата по средата на ценовия период удря всички ВЕИ с дългосрочни договори за продажба на електроенергия на пазарни цени. Защото им съкращава премията на практика ретроактивно. Това допълнително съсипва нормалния бизнес.

Извода от всичко това е, че КЕВР трябва да бъде първият регулатор със сменено ръководство. И новото правителство и парламента трябва да направим необходимото, за да може решението от вчера да не влезе в сила", пише депутатът от ДБ и енергетик Владислав Панев.


Напомняме, че още преди 1 година, 7 месеца и 12 дни изтече мандатът на този КЕВР, избран още при Борисов 2 с членове от ГЕРБ, Патриотите и БСП и с председател бивш син депутат. „Независимият” орган винаги през това време е действал под диктовка на бившия премиер Борисов. Най-интересна е позицията на представителя на БСП и лично на Р.Овч. и Нинова, която като политик говори за задържане на цените на тока, но човекът й в органа ги бута нагоре.
Защо ли Корнелия не е загрижена за цените на горивата, които в момента са по-високи при 70 долара на барел петрол, отколкото бяха при 140 долара? Сигурно заради съпруга си – дългогодишен високопоставен служител на Лукойл? На който пък Р.Овч. беше бордовик при кабинетите на Борисов. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени